Care sunt diferitele specii de vanilie? De unde vin păstăile de vanilie pe care le puteți cumpăra din supermarketul local? Cum sunt cultivate, recoltate și prelucrate păstăile? Aflați tot ce trebuie să știți despre planta de vanilie, florile și fructele sale.
Planta de vanilie face parte din familia orhideelor. Există multe, multe specii de orhidee în întreaga lume. Cu toate acestea, există doar trei plante care poartă fructe care ne dau vanilie.
Până când ajunge sub forma unui pachet de păstăi de vanilie în supermarket, vanilia a parcurs deja un drum lung. Plantele de vanilie cresc sălbatice numai în pădurile tropicale. Primele plante de vanilie au fost descoperite în America Centrală, mai exact în Mexic. Astăzi, majoritatea plantelor de vanilie din lume sunt cultivate în Madagascar. 80% din păstăile de vanilie recoltate provin din națiunea insulară de pe coasta de sud-est a Africii.
Au nevoie de soare și umbră, căldură și doar cantitatea potrivită de umiditate - plantele de vanilie sunt solicitante. Cele mai mari plantații se găsesc în climatul tropical. Proprietarii de plantații trebuie să aștepte trei sau patru ani după cultivarea câmpurilor înainte de a putea recolta păstăile coapte.
Cultivarea plantelor de vanilie necesită multă răbdare. Foarte puține specii de albine polenizează în mod natural plantele care cresc în sălbăticie. Pe plantațiile de vanilie, „matchmakers” polenizează plantele manual, astfel încât plantațiile cultivate să poată fructifica.
Știați că florile de pe orhideele de vanilie înfloresc doar la fiecare 2-3 ani și florile verzi gălbui se deschid doar câteva ore?
Odată ce au fost polenizate cu succes, fructele verzi sub formă de păstaie - păstăi de vanilie - apar după circa nouă luni mai târziu. Când sunt recoltate, păstăile un o aromă și un gust neutre.
Opărirea
Primul pas al acestui proces este de a opări păstaia verde în apă fierbinte la o temperatură de 60-70°C timp de trei minute. Temperatura ridicată conferă elasticitate păstăilor și încheie procesul de coacere.
Fermentaţia
Imediat după aceasta, păstăile sunt învelite în pături de lână calde. În 48 de ore, devin maronii și dezvoltă o aromă subtil dulce.
Uscarea
Păstăile de vanilie sunt apoi așezate pe rogojini sau pături și uscate la soare timp de două până la trei ore pe zi pe o perioadă de aproximativ șase săptămâni. Cu toate acestea, soarele nu trebuie să fie prea intens. Pentru ca procesul de uscare să aibă succes, păstăile sunt înfășurate în pături noaptea. Păstăile de vanilie își pierd până la jumătate din greutate în șase săptămâni, dar își păstrează culoarea strălucitoare și aroma minunată.
După ce păstăile au fost uscate la soare, acestea sunt uscate la umbră, întinse pe o suprafață permeabilă la aer (grătar). Muncitorii sortează păstăile în funcție de calitate și lungime și le împachetează împreună.
Dezvoltarea aromelor proprii
Păstăile de vanilie sunt apoi depozitate încă două luni în lăzi de lemn învelite în pergament cerat. În acest timp își dezvoltă aroma completă de vanilie. Calitatea păstăilor continuă să fie verificate în mod regulat în această etapă a procesului.
6 kg de păstăi verzi recoltate produc în cele din urmă aproximativ 1 kg de păstăi aromate de vanilie. Vanilina care se formează în timpul procesului este principalul compus aromatic natural și reprezintă aproximativ 1,2% din păstăile de vanilie. Sunt cristale, cunoscute sub numele de glazură de vanilie, care se formează pe suprafața păstăilor. Pe lângă vanilina din minusculele semințe de vanilie neagră, păstăile conțin, de asemenea, numeroase alte substanțe aromatice în interiorul lor.