Aluatul All-in este un tip de aluat de chec care se prepară foarte repede și foarte ușor. Se adaugă toate ingredientele în vasul de mixare și se prelucrează circa 2 minute, cu mixerul, folosind paletele de batere sau cu paletele de frământat până se obține un aluat omogen.
Ce trebuie făcut înainte? Forma de prăjitură se unge cu unt sau margarină moale (în cazul formelor cu margine laterală detașabilă se unge numai baza) și se tapetează eventual cu puțină făină.
Făina se amestecă cu praful de copt și se cerne într-un vas de mixare. Cernerea afânează făina și distribuie omogen praful de copt și amidonul în făină. Prăjitura va fi astfel mai pufoasă. Făina integrală nu se mai cerne, ci doar se amestecă cu praful de copt. Aluaturile all-in necesită în comparație cu aluaturile de chec mai mult praf de copt pentru afânare, deoarece prin reducerea timpului de batere nu se mai înglobează așa mult aer în aluat.
Se adaugă zahărul, zahărul vanilinat, sarea, ouăle și untul sau margarina. Toate ingredientele în ordinea dată se adaugă peste făină. Este foarte important ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei, ingredientele prea reci pot duce la tăierea aluatului.
Ingredientele se amestecă cu mixerul, folosind paletele de batere, la viteză mare, circa 2 minute, până se obține un aluat omogen. În funcție de rețetă, se adaugă fructe sau bucăți de ciocolată. Pentru a obține un aluat omogen, este nevoie se amestecați ingredientele cu mixerul, folosind paletele de batere sau cu paletele de frământat (în funcție de rețetă). Nu este necesar ca în prealabil să bateți untul sau margarina spumă sau să încorporați ouăle, unul câte unul. La final se încorporează fructele. Dacă amestecați prea mult fructele acestea se vor zdrobi și va colora inestetic aluatul.
Aluatul se toarnă în forma de copt. Aluatul obținut se toarnă în formă și se nivelează.
Coacerea aluatului all-in. Aluaturile all-in trebuie coapte imediat după preparare, urmând exact indicațiile din rețetă. După coacere, prăjitura se lasă 10 minute în forma de copt apoi se răstoarnă pe un grătar de bucătărie și se lasă să se răcească. Blaturile din formele de copt pentru tarte se răstoarnă imediat după coacere.
Rețetă de bază pentru aluat all-in: 100 g făină, 25 g amidon Gustin Dr. Oetker, 3 lingurițe rase praf de copt Dr. Oetker, 125 g zahăr, 1 plic zahăr vanilinat Dr. Oetker, 1 praf de sare, 3 ouă, 125 g unt sau margarină. Cantitățile date ajung pentru o formă rotundă cu Ø 26 cm.
Rețete asemănătoare
Aluaturi de bază
Aluaturi de bază