Ce trebuie făcut înainte? Se ung cu grăsime tăvile respectiv formele de copt.
Făina se amestecă cu praful de copt și se cerne într-un vas de mixare. Amestecarea și cernerea afânează făina și repartizează omogen praful de copt. Prăjitura va fi astfel mai pufoasă.
Se adaugă restul ingredientelor și se amestecă cu mixerul, folosind paletele de batere, la viteză mare. Ingredientele se adaugă în ordinea din rețetă peste amestecul de făină, în vasul de mixare. La acest tip de aluat, uleiul este de o importanță crucială și de aceea nu trebuie înlocuit cu vreo grăsime solidă. Se poate folosi orice tip de ulei care are gust neutru. Ingredientele se frământă cu mixerul, folosind paletele de frământat, la viteză mare, circa 1 minut. Este indicat ca pe cât posibil să nu se frământe mai mult decât necesar, pentru că altfel aluatul începe să se lipească.
Aluatul se întinde într-un rulou pe blatul tapetat în prealabil cu făină. Ruloul se întinde în foaie sau se formează forma menţionată în rețetă. În cazul în care aluatul este prea moale, se poate adăuga puțină făină. Dacă aluatului i se dă forma de rulou, atunci el se poate întinde sau porționa mult mai bine.
Aluatul se prelucrează în continuare conform rețetei. Din acest aluat se pot prepara cele mai diverse prăjituri și fursecuri.
Coacerea aluatului cu brânză și ulei. Orice aluat cu brânză și ulei se coace conform indicațiilor din rețetă. După coacere, prăjitura se scoate imediat din formă sau din tavă și se așază pe un grătar de bucătărie ca să se răcească.
Rețetă de bază pentru aluat cu brânză și ulei: 300 g făină, 1 plic praf de copt Dr. Oetker, 150 g brânză proaspătă (conţinut scăzut de grăsime), 100 ml lapte, 100 ml ulei, 80 g zahăr, 1 plic zahăr vanilinat Dr. Oetker, 1 ou, 1 praf de sare. Aceste cantități sunt suficiente pentru o tavă (30 x 40 cm) sau pentru circa 12 bucăți.
Rețete asemănătoare
Aluaturi de bază
Aluaturi de bază