Ce trebuie pregătit înainte? Este recomandat ca tăvile sau fundurile formelor cu margine laterală detașabilă să fie tapetate cu hârtie de copt. Tapetarea cu hârtie de copt se poate face rapid dacă așezați o bucată de hârtie de copt suficient de mare peste baza unsă a formei (fără marginea laterală montată), o nivelați, montați marginea laterală și o închideți. Apoi cu o foarfecă tăiați surplusul de hârtie. Baza formei se unge cu unt sau margarină moale, tartinabilă. Marginea laterală nu se unge.
Ouăle se mixează spumă, timp de aprox. un minut, folosind mixerul, paletele de batere, la viteză mare. Pentru acest aluat trebuie să folosiți întotdeauna ouă proaspete. În funcție de rețetă se poate adauga apă peste ouă; ambele ingrediente se mixează spumă, timp de aprox. un minut.
Se încorporează zahărul (sau mierea) cu zahăr vanilinat , apoi se mai mixează compoziţia circa 2 minute. În crema de ouă se încorporează esențele. Zahărul sau mierea și eventual zahărul vanilinat se adaugă sub amestecare continuă, apoi se continuă baterea timp de încă 2 minute. Timpii de amestecare/batere trebuie respectați cu strictețe, deoarece în urma acestei mixări cristalele de zahăr se dizolvă și se înglobează suficient aer pentru a face blatul pufos.
Peste crema de ouă se cerne jumătate din cantitatea de făină, eventual amestecată în prealabil cu amidon și/sau praf de copt, apoi se încorporează, folosind mixerul la viteză mică. Restul de făină se încorporează în același mod. Amestecarea și cernerea afânează făina și repartizează omogen amidonul și praful de copt în amestec. Blatul va fi astfel mult mai pufos. Amestecul de făină se încorporează la viteză mică, în două porții, în acest mod aerul deja înglobat nu se piarde. Amestecul de făină integrală cu praf de copt nu se cerne. Alunele sau migdale se încorporează doar la sfârșitul preparării aluatului.
Aluatul se toarnă în forma de copt. Aluatul se toarnă în forma de copt cu ajutorul unei spatule, apoi se nivelează uniform.
Coacerea aluatului. Aluatul de blat trebuie copt imediat după preparare, conform indicațiilor din rețetă.
Blatul se desprinde din formă. După ce blatul s-a răcit puțin, se desprinde de marginea laterală a formei cu ajutorul unui cuțit, apoi se detașază marginea. Blatul se așază pe un grătar de bucătărie și se lasă la răcit.
Hârtia de copt folosită la coacere se îndepărtează. La final se scoate hârtia de copt folosită la copt. Dacă blatul nu se va folosi în aceeași zi, puteți lăsa hârtia de copt atașată de blat urmând să o îndepărtați înainte de folosirea acestuia.
Rețetă de bază pentru blatul de tort: 3 ouă, 4 linguri apă fierbinte, 150 g zahăr, 1 plic zahăr vanilinat Dr. Oetker, 100 g făină, 100 g amidon Gustin Dr. Oetker, 3 lingurițe rase de praf de copt Dr. Oetker. Cantitățile de mai sus sunt suficiente pentru o formă cu Ø 26 sau 28 de cm. Pentru o aromă deosebită, se poate adăuga o linguriță de coajă rasă de lămâie.
Umplerea blatului. Pentru umplerea blatului de tort, în funcție de grosimea lui și în funcție de rețetă, se taie o dată sau de două ori pe orizontală. Pentru a putea tăia foile egale ca grosime, crestați blatul de jur împrejur cu un cuțit ascuțit. Apoi folosiți un fir sau un cuțit lung pentru a tăia in totalitate foaile.
Tăiați cu un fir. Așezați un fir de ață în tăietura pe care ați făcut-o cu cuțitul, treceți capetele firului unul peste celălalt, în cruce, apoi trageți cu putere de ață. Ața va tăia astfel blatul.
Ridicați foaia de blat. Pentru a nu rupe foaia de blat aceasta se va ridica cu ajutorul unei foi de hârtie. Pentru acest lucru, îndoiți cantul din față al hârtiei și introduceți-l între foile de blat. Cu degetele arătătoare împingeți din când în când foaia de deasupra pentru a permite hârtiei să se gliseze printre foi. La ridicarea foii trebuie avută mare grijă ca hârtia să fie ținută pe cât posibil cât mai orizontal deoarece foaia de blat se poate rupe foarte ușor.
În cazul în care tăiați blatul cu un cuțit, folosiți un cuțit care este mai lung decât diametrul blatului .
Umplerea si asamblarea tortului. În funcție de rețetă, se folosesc diverse umpluturi care se întind cu ajutorul unui cuțit, a unei spatule de aluat sau a unei palete. La asamblarea tortului trebuie avută mare grijă pentru a suprapune cât mai exact marginile foilor. Pentru distribuirea cremei pe marginea tortului se folosește un cuțit de bucătărie
Decorarea tortului. Marginea tortului se poate presăra cu ciocolată rasă, migdale decojite rase, alune măcinate sau fulgi de ovăz caramelizați. La decorarea cu poșul, acesta se ține perfect vertical. Poșul se ține cu mâna dreaptă iar crema (frișca) este împinsă prin presare în afară. Mâna stângă conduce poșul, apucându-l nu cu toată mâna, ci apucând cu degetul mare și cu cel arătător vârful poșului. Crema sau frișca devine mai lichidă datorită căldurii mâinii.
Rețete asemănătoare
Aluaturi de bază
Aluaturi de bază
Aluaturi de bază