Forma de copt se unge cel mai bine cu ajutorul unei pensule, cu unt sau margarină tartinabilă. Nu folosiți ulei deoarece acesta se va scurge pe fundul formei de copt. Apoi, se tapetează cu făină sau cu pesmet.
La formele cu margine laterală detașabilă, ungeți numai fundul acestora. Cele dreptunghiulare pot fi căptușite după ungere cu hârtie de copt; astfel, prăjitura poate fi scoasă mult mai ușor.
Untul sau margarina se freacă spumă. Foarte important la această procedură este ca grăsimea (untul sau margarina) să nu fie nici prea moale, nici prea tare. Indicat este să scoateți untul sau margarina din frigider, să le păstrați o perioadă la temperatura camerei, până când ajung la formă tartinabilă. Grăsimea se freacă spumă cu mixerul, folosind paletele de batere, la viteza maximă. Se adaugă și se încorporează zahărul cu zahărul vanilinat.
Dacă folosiţi condimente (arome), se încorporează tot acum.
Se amestecă ingredientele până se obține o compoziție omogenă. Sub amestecare continuă, zahărul se adaugă treptat, în porții mici și se amestecă cu untul sau margarina.
Se adaugă ouăle. Ouăle nu se adaugă niciodată toate odată în compoziție; fiecare ou se încorporează pe rând şi se bate circa jumătate de minut.
Ţineţi cont că şi ouăle trebuie scoase din frigider cu ceva timp înainte de folosire și lăsate la temperatura camerei deoarece, dacă sunt prea reci, pot duce la tăierea aluatului, situație care însă se "repară" ușor, adăugând puțină făină.
Făina se amestecă cu praful de copt, se cerne și se încorporează în compoziție.
Dacă se folosește suplimentar, în funcție de rețetă, amidon sau cacao, acestea se amestecă de asemenea cu făina (excepție prăjitura marmorată).
Cernerea afânează făina și distribuie omogen praful de copt. Făina integrală nu se mai cerne, ci doar se amestecă cu praful de copt deoarece, datorită componentelor mai grosiere ale făinii, acestea pot rămâne pe sită.
Făina amestecată cu praful de copt și cernută se încorporează treptat, folosind mixerul, la viteză medie. Dacă aluatul este prea tare, adăugați puțin lapte.
Praful de copt nu trebuie în niciun caz să vină în contact cu un lichid, pentru că puterea sa de afânare se va pierde prematur.
Imediat ce făina (eventual laptele) se adaugă în aluat, se mai amestecă foarte puțin, altfel se va obține o afânare neomogenă a prăjiturii.
Folosiți doar atât lapte cât să permiteți aluatului să se desprindă greu de pe lingură. Cantitatea necesară de lapte depinde de capacitatea de umflare a făinii și de mărimea ouălor. Aluatul are caracteristicile corecte atunci când se desprinde foarte greu din lingură.
Conform rețetei, se pot încorpora în aluat alune, ciocolată sau fructe. Aceste ingrediente se adaugă la final și se încorporează folosind mixerul, la viteză medie, în scurt timp. Dacă se amestecă prea mult, fructele se pot zdrobi și pot colora inestetic aluatul.
Aluatul gata preparat se toarnă în forma de copt și se nivelează. Umpleţi circa două treimi din volumul formelor.
Aluatul de chec trebuie copt imediat după preparare, urmând exact indicațiile din rețetă (atenție și la instrucțiunile de coacere ale cuptorului pe care îl folosiți).
Prăjiturile coapte se lasă circa 10 minute în forma de copt și abia apoi se răstoarnă pe un grătar de bucătărie.
Blaturile din formele de blaturi pentru tarte de fructe se răstoarnă imediat.
Proba coacerii. Înainte de a scoate prăjitura din cuptor, trebuie făcută o probă a coacerii. În acest sens se înfige și se scoate o scobitoare mai lungă chiar în mijlocul prăjiturii. Dacă pe scobitoare nu rămân urme de aluat, atunci prăjitura este coaptă.
În cazul formelor cu margini netede, înainte de a scoate prăjitura din formă, se desprind marginile blatului cu ajutorul unui cuțit.
250 g unt sau margarină, 200 g zahăr, 1 plic zahăr vanilinat Dr. Oetker, 1 praf sare, 5 ouă, 500 g făină, 1 plic praf de copt Dr. Oetker, circa 50 ml de lapte.
Rețete asemănătoare
Aluaturi de bază
Aluaturi de bază
Aluaturi de bază