Veți găsi pe piață două tipuri de drojdie: drojdie uscată și drojdie proaspătă.
Drojdia uscată nu necesită nicio pregătire specială. Se presară imediat peste făină și se amestecă cu atenție. Drojdia proaspătă trebuie activată înainte de a fi folosită (găsiţi informaţile complete în următorii paşi ai reţetei).
În general, se folosesc tăvi și/sau forme tapetate cu unt sau margarină tartinabilă.
Dacă se folosește unt sau margarină, acestea se topesc mai întâi într-un vas, apoi se lasă să se răcească.
Drojdia își dezvoltă puterea de creștere (de afânare) numai în prezența căldurii. Din acest motiv, ingredientele lichide trebuie să aibă o temperatură de circa 37°C. Pe cât posibil, nu depășiți 37°C deoarece temperaturile prea mari vor diminua proprietățile drojdiei.
Făina se cerne într-un vas, apoi se încorporează drojdia.
Cernerea afânează făina (cea integrală nu se cerne).
Drojdia uscată se adaugă în făină și se omogenizează.
Se adaugă restul ingredientelor din rețetă peste amestecul de făină și drojdie.
Ingredientele se adaugă în ordinea din rețetă. Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei. Ingredientele lichide trebuie să fie călduțe pentru a permite drojdiei să-și dezvolte optim puterea de creștere.
Ingredientele se amestecă cu mixerul, folosind paletele de frământat, mai întâi scurt, la viteză mică, apoi la viteză mare, circa 5 minute.
Aluatul trebuie să fie omogen. Frământarea aluatului dospit leagă ingredientele și înglobează aer. Drojdia folosește mai departe zaharurile din zahăr și făină (amidon), transformându-le în dioxid de carbon și alcool și astfel are loc afânarea aluatului (creșterea aluatului).
La final se pot încorpora în aluat eventualele fructe sau alune.
Drojdia proaspătă trebuie activată înainte de a fi folosită.
Drojdia proaspătă se sfărâmă și se amestecă cu puțin zahăr (miere) și cu lapte călduț, apoi se lasă circa 15 minute la temperatura camerei. Doar în prezența căldurii, drojdia își va dezvolta puterea de creștere (de aceea laptele trebuie să fie călduț, cca 37°C).
Restul ingredientelor - în mod special sarea și grăsimea - vor veni în contact cu drojdia abia la prepararea aluatului, nu mai devreme, deoarece acestea inhibă activitatea drojdiei.
Ingredientele se frământă la fel ca și în cazul aluatului dospit în care s-a folosit drojdie uscată.
Se frământă cu mixerul, folosind paletele de frământat, mai întâi la viteză mică, apoi la viteză mare circa 5 minute, până se obține un aluat omogen. În timpul frământării, ca urmare a frecării, aluatul dezvoltă căldura de care are nevoie.
La final, în funcție de rețetă, se adaugă fructe sau alune.
Aluatul se acoperă și se lasă la dospit, la loc cald, până ce îşi mărește vizibil volumul.
Aluatul dospit nu se coace imediat după preparare, ci se lasă mai întâi la dospit. În acest sens, se acoperă aluatul cu un prosop de bucătărie, se lasă în repaus la loc cald, de exemplu într-o cameră încălzită. Pentru a crește mai repede, puteți introduce aluatul la cuptor, la 50°C și să îl lăsați până ce își mărește vizibil volumul.
Aluatul dospit se prelucrează în continuare conform indicațiilor din rețetă, dar în orice caz, înainte de coacere se mai lasă încă o dată la dospit.
Înainte de coacere, aluaturile dospite trebuie să mai fie lăsate încă o dată la dospit, la loc cald. Pentru a obține o dospire mai rapidă a aluatului, acesta trebuie acoperit cu un prosop de bucătărie. Aluatul se prelucrează și se coace conform indicațiilor din rețetă.
375 g făină, 1 plic drojdie uscată Dr. Oetker, 50 g zahăr, 1 plic zahăr vanilinat Dr. Oetker, 1 praf de sare, 1 ou (mărimea M), 200 ml lapte călduț, 50 g unt sau margarină. Cantitățile de mai sus sunt suficiente pentru o tavă de 30 x 40 cm. Aluatul va căpăta o aromă fină, deosebită, dacă în loc de lapte veți folosi frișcă și dacă adăugați suplimentar puțină coajă rasă de lămâie.
Rețete asemănătoare
Aluaturi de bază
Aluaturi de bază
Aluaturi de bază