Pentru aluaturile frământate se folosesc în general tăvi de copt și/sau forme de copt unse în prealabil cu grăsime.
În cazul aluaturilor bogate în grăsime, tăvile nu se mai ung.
Făina se amestecă cu praful de copt și se cerne într-un vas de mixare. Amestecarea și cernerea afânează făina și repartizează omogen praful de copt. Dacă trebuie adăugată și cacao, aceasta se amestecă tot cu făina.
Făina integrală se amestecă cu praful de copt direct în vasul de mixare, fără cernere.
Se adaugă restul ingredientelor.
Ingredientele se adaugă în ordinea din rețetă.
Dacă rețeta conține și ingrediente lichide, acestea se adaugă peste zahăr (miere).
Grăsimea (unt sau margarină) trebuie să fie tartinabilă. La aluaturile mai grase nu trebuie adăugată mai multă făină decât este prevăzut în rețetă deoarece aluatul devine sfărâmicios și prăjitura va fi prea tare.
Dacă în rețetă sunt menționate și fructe, acestea se încorporează ultimele.
Ingredientele se amestecă folosind mixerul, paletele de frământat, mai întâi pentru scurt timp, la viteză mică, apoi la viteză mare. Ingredientele se prelucrează mai ușor dacă se folosește grăsime tartinabilă. De aceea, untul sau margarina trebuie scoase din frigider cu suficient timp înainte pentru a ajunge la temperatura camerei.
La final, se frământă aluatul, manual, pe un blat de bucătărie tapetat în prealabil cu făină, până ce se omogenizează. În timpul acestei operații nu trebuie să cerneți prea multă făină pe blatul de lucru, deoarece aluatul poate deveni prea friabil (sfărâmicios).
Din aluat se formează un rulou.
Dacă aluatul devine lipicios, se păstrează pentru un timp la rece sau se mai adaugă puțină făină.
Pentru a putea întinde mai bine aluatul, acestuia i se dă forma unui rulou.
Înainte de a întinde aluatul, suprafața de lucru se tapetează uniform cu un strat subțire de făină.
Întinderea (prin rulare) a aluatului.
Pentru a nu afecta proprietățile aluatului în timpul întinderii, nu lucraţi cu bucăți de aluat prea mari şi nu uitaţi că nu trebuie apăsat prea tare pe sucitor.
Folosiţi formele speciale de decupare!
Decupaţi cât mai eficient astfel încât să rezulte cât mai puține resturi, deoarece aluatul refrământat își pierde din proprietăți.
Blaturile pentru tartele cu fructe se coc, fie în forme de copt rotunde cu margini detașabile, fie în forme de tarte, unse.
În cazul unei forme rotunde cu margine detașabilă, două treimi din cantitatea de aluat se întinde pe fundul formei. Restul aluatului (în funcție de rețetă) se amestecă cu o lingură rasă de făină, se rulează sub forma unui rulou și se așază drept margine peste aluatul de pe fundul formei. Apoi se presează cu degetele, astfel încât să se obțină o margine de circa 3 cm înălțime. Apoi aluatul se înțeapă în mai multe locuri, cu o furculiță pentru a nu se forma bule de aer.
Aluaturile frământate se coc conform indicațiilor din rețete. După ce aluatul s-a copt, acesta se desprinde imediat din formă sau se scoate imediat din tavă.
Blaturile coapte în formele de copt rotunde cu margine detașabilă se desprind imediat de baza formei, dar se lasă să se răcească în formă. Aluatul copt se lasă să se răcească pe un grătar de bucătărie (prăjiturelele se pun una lângă alta).
Bucățelele (fursecurile) se scot cu tot cu hârtia de copt și se lasă la răcit pe un grătar de bucătărie. Fursecurile foarte subțiri se pot lăsa să se răcească pe un blat, deoarece pe grătarul de bucătărie se pot deforma.
200 g făină, ½ linguriță rasă praf de copt Dr. Oetker, 75 g zahăr, 1 plic zahăr vanilinat Dr. Oetker, 1 praf de sare, 1 ou, 100 g unt sau margarină.
Aceste ingrediente sunt suficiente pentru o formă rotundă cu Ø 26 cm sau pentru o cantitate mică de fursecuri.
Aluatul poate fi ușor modificat la gust prin adăugarea de puțină scorțișoară pudră sau de coajă rasă de lămâie sau portocală.
Rețete asemănătoare
Aluaturi de bază
Aluaturi de bază
Aluaturi de bază