Ce trebuie făcut înainte? Aluaturile scuturate necesită mai mult lichid, de aceea untul sau margarina trebuie topite înainte de utilizare. Grăsimea trebuie răcită pentru ca praful de copt să nu își piardă puterea de afânare. Unele aluaturi se prepară și cu ulei. În acest caz trebuie folosit întotdeauna un ulei cu gust neutru (de ex. de rapiță, de germeni de porumb sau de floarea soarelui). Formele de copt se ung cel mai bine cu unt sau margarină moale, folosind o pensulă. Eventual se tapetează cu puțină făină sau cu pesmet. La formele cu margine laterală detașabilă se unge numai baza.
Făina se amestecă cu praful de copt și se cerne într-un vas (cu volumul de circa 3 l) care se poate închide ermetic cu capac. Se amestecă apoi cu zahărul și zahărul vanilinat. Cernerea afânează făina și distribuie mai bine praful de copt în făină. Prăjitura va fi astfel mai pufoasă. Făina integrală nu se mai cerne, ci doar se amestecă cu praful de copt.
Se adaugă ouăle, untul sau margarina topită (sau uleiul) și laptele. La acest tip de aluat este foarte important să fie suficient lichid disponibil, astfel încât ingredientele praf (făină, zahăr, praf de copt și zahăr vanilinat) să se amestece bine cu celelalte. La final se adaugă ingredientele pentru aromă, de exemplu ciocolata, nucile sau fructele uscate.
Vasul se închide cu capacul apoi se scutură energic de câteva ori (în total circa 15-30 de secunde) pentru a amesteca ingredientele cât mai bine. Vasul folosit trebuie să fie bine închis și asigurat împotriva deschiderii accidentale. Prin scuturarea energică ingredientele se amestecă. Durata de scuturare depinde de cantitatea de ingrediente și de cât de energic este scuturat vasul.
Se amestecă încă o dată, cu atenție, toate ingredientele, folosind o spatulă pentru a desprinde și încorpora și ingredientele rămase pe marginea vasului. Se poate întâmpla ca după operația de scuturare să mai rămână ingrediente lipite pe marginea vasului. Desprindeți-le cu o spatulă și încorporați-le în aluat. Atenție, datorită conținutului mai mare de lichide, aluatul scuturat are altă consistență, mai subțire, față de aluaturile obișnuite.
Aluatul se toarnă în forma de copt. Aluatul se toarnă în forma de copt și apoi se nivelează.
Coacerea aluatului scuturat. Este foarte important ca aluatul să fie copt imediat, în conformitate cu indicațiile din rețetă. Aceste aluaturi au altă consistență și după coacere, în comparație cu alte aluaturi, sunt puțin mai moi.
Rețetă de bază pentru aluat scuturat: 200 g unt sau margarină, 350 g făină, 1 plic praf de copt Dr. Oetker, 150 g zahăr, 1 plic zahăr vanilinat Dr. Oetker, 4 ouă, 150 ml lapte. Cantitățile menționate ajung pentru o tavă de 30 x 40 cm. Blatul poate fi acoperit după dorință cu fructele preferate. În cazul fructelor deschise la culoare (mere sau pere de ex.) laptele poate fi înlocuit cu aceeași cantitate de suc de fructe.
Rețete asemănătoare
Aluaturi de bază
Aluaturi de bază
Aluaturi de bază