Pentru aluat se amestecă făina cu praful de copt, cacaua şi sarea. Zahărul şi zahărul vanilinat se dizolvă în apă şi se adaugă uleiul. Se toarnă peste compoziţia de făină şi se amestecă cu mixerul la viteză mare. Aluatul se toarnă într-o formă de copt (aproximativ 25 x 18 cm) şi se coace 30 min la 180°C (cuptor preîncălzit); se scade apoi temperatura la 170°C şi se mai lasă încă 30 minute. Se scoate din formă şi se lasă să se răcească pe un grătar.
Poziție grătar: central
Durată de coacere: 60 Minute
Pentru cremă se amestecă toate ingredientele într-o oală şi se pune pe foc potrivit, amestecând continuu. Când compoziţia devine consistentă, se ia de pe foc şi se răceşte pe baie de apă. Se opresc 5 linguri din cremă pentru decor.
Pentru sirop se ard 2 linguri de zahăr într-o crăticioară până când se caramelizează. Se adaugă o cană de apă şi se lasă să fiarbă până se topeşte caramelul. Se adaugă restul de zahăr şi apa, iar la final, când siropul s‑a mai răcit puţin, esenţa de rom.
Se taie blatul pe orizontală în trei straturi egale. Se însiropează stratul de jos şi se întinde jumătate din cremă. Se pune al doilea strat, se însiropează şi se aşază crema rămasă. Deasupra se pune ultimul strat de blat şi se însiropează. Se prepară glazura conform instrucţiunilor de pe ambalaj şi se decorează cu crema rămasă. Se ţine în frigider câteva ore şi apoi se serveşte.
Rețete asemănătoare
Prăjituri
Prăjituri