Pentru aluat, se pun toate ingredientele într-un vas de mixare și se frământă folosind mixerul cu spiralele de aluat până ce se obține un aluat omogen, neted. Se aplatizează și se învelește aluatul în folie de prospețime apoi se lasă la rece pentru cel puțin 30 de minute.
Pentru compotul de portocale se curăță portocalele în așa fel încât să nu rămână miez alb, se separă segmentele și se stoarce sucul (cca. 130 ml) din ce rămâne după segmentare. Se amestecă zahărul și glazura într-o cratiță mică, se adaugă peste sucul de portocale, cardamomul și anasonul stelat și se omogenizează. Se aduce la fierbere la foc mare amestecând continuu și se fierbe timp de 30 de secunde. Se încorporează segmentele de portocale. Apoi se ia de pe foc si se lasă deoparte.
Se preîncălzește cuptorul (încălzire sus/jos: 170°C). Pe o suprafață ușor tapetată cu făină se întinde aluatul într-o foaie cu grosimea de circa 3 mm apoi se decupează rondele (ø 6 cm). Se așază rondelele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coc pe grătarul din mijloc al cuptorului timp de circa 13 minute până ce capătă o culoare brun-aurie. Se lasă să se răcească. Se reduce temperatura cuptorului (încălzire sus/jos: 80°C) pentru coacerea brăduților din bezea.
Poziție grătar: central
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 170 °C
Pentru brăduții de bezea, se bat spumă tare albușurile și sarea într-un vas de mixare folosind mixerul cu paletele de batere. Se adaugă treptat zahărul. Se bate încă 5 minute până când zahărul s-a dizolvat complet și obțineți un amestec vâscos, cremos. Se încorporează acidul citric și colorantul alimentar verde. Se toarnă spuma într-un poș cu duză în formă de stea și se formează brăduți de Crăciun (ø 5 cm, se poate folosi un șablon de de decupare rotund pentru a desena în prealabil șabloane pe o hârtie de copt, dacă este necesar) pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se decorează cu decoruri din zahăr. Se introduce tava pe grătarul din mijloc al cuptorului și se lasă să se coacă (să se usuce de fapt) cca. 3 ore.
Pentru crema de unt, se freacă untul, zahărul pudră și cardamomul cu mixerul cu paletele de batere până ce se obține un amestec spumos și cremos. Apoi se toarnă într-un poș cu duză rotundă.
Se scoate cardamomul și anasonul stelat din compotul de portocale. Se pune puțină cremă de unt pe fiecare rondea, apoi se întinde puțin compot de portocale iar deasupra se așază un brăduț din bezea. Se servește imediat sau se păstrează la rece pentru max. 1 oră.
Culoarea copacilor poate fi modificată după dorință. Indiferent dacă sunt aurii, roz sau simpli albi, cu siguranță aceștia vor fi un punct de atracție pe măsuța de cafea în zilele de Crăciun.
Dacă nu aveți glazură transparentă, amestecați 1 lingură amidon de porumb sau cartofi sau 1 lingură de agar-agar cu 1 lingură de zahăr și un lichid, de ex. apă sau suc.
Rețete asemănătoare
Prăjituri
Prăjituri
Prăjituri