Se pun făina, pudra de cacao și zahărul pudră într-un bol mare și se omogenizează bine. Într-un bol separat se amestecă uleiul, oțetul din vin roșu, extractul de vanilie și apa. Amestecul lichid se toarnă peste cel de ingrediente uscate și se combină toate până când se formează un aluat omogen, moale și lipicios.
Aluatul se frământă pe o suprafață ușor tapetată cu făină până când devine neted şi omogen.
Aluatul se înfășoară în folie de prospețime și se pune în frigider, unde se lasă în repaus pentru circa 4 ore, ideal peste noapte.
În continuare, aluatul răcit se întinde pe o suprafață tapetată cu făină, într-o foaie cu grosimea de aproximativ 2 mm. Din această foaie de aluat se decupează rondele folosind un șablon de tăiere cu diametrul de aproximativ 10 cm.
Fiecare rondelă de aluat se înfășoară pe o matriță de cannoli. Se periază cu o cantitate mică de apă în zona în care marginile de aluat se unesc pentru a le lipi și astfel a le împiedica să se desfacă în timpul prăjirii. Este de asemenea de ajutor să se ruleze ușor aluatul înfășurat pe matrița de cannoli.
Se încinge la circa 180 - 200 °C o cratiță mare cu ulei. Trebuie să vă asigurați că în cratiță este suficient ulei încât să acopere bucățile de cannoli. Dacă nu aveți un termometru pentru a măsura temperatura uleiului, puteți pune o bucățică de aluat în uleiul încins și dacă începe să sfârâie înseamnă că temperatura este cea potrivită. În loc de cratiță sau tigaie se poate folosi o friteuză.
Odată ce uleiul s-a încins, se introduc bucățile de cannoli în ulei și se prăjesc 1 - 2 minute până când capătă o culoare auriu-maronie. În timpul prăjirii va fi nevoie să le întoarceți pe o parte şi pe cealaltă pentru a va asigura că sunt prăjite uniform. Pentru a manevra bucățile de cannoli se recomandă folosirea unor clești de bucătărie. Uleiul trebuie să fie păstrat la temperatura potrivită pe întreaga durată a prăjirii, altfel bucățile de cannoli se pot arde.
Durată de prăjire: despre 1 - 2 Minute
Bucățile de cannoli prăjite se pun pe un grătar de bucătărie având dedesubt câteva șervețele de hârtie care să preia excesul de ulei. Se recomandă să se scoată matrița de cannoli imediat ce s-a răcit puțin, deoarece acest lucru se poate realiza cel mai ușor când aluatul este cald.
După ce toate bucățile de cannoli au fost prăjite și răcite, a sosit momentul să fie scufundate în ciocolată! Se topește ciocolata în cuptorul cu microunde în reprize de câte 20 de secunde, amestecând după fiecare repriză, până ce s-a topit complet. Se scufundă fiecare capăt al bucății de cannoli în ciocolata topită și se presară cu fistic mărunțit. Se așază pe o hârtie de copt până când ciocolata se întărește. Apoi, bucățile de cannoli se pot păstra într-un container închis ermetic, până la o săptămână.
Pentru prepararea umpluturii se scoate din frigider laptele de cocos. Se colectează crema care s-a separat de lichid și se pune într-un bol. Se bate crema folosind un tel, pentru câteva minute, până când începe să se îngroașe și să se formeze moțuri moi. Se adaugă zahărul pudră și pasta de vanilie și se încorporează în cremă. Bolul cu cremă se acoperă cu folie de prospețime și se păstrează în frigider până în momentul în care crema este gata pentru a fi servită. Crema se va întări.
Bucățile de cannoli se umplu în momentul în care sunt gata de a fi servite pentru a păstra învelișul crocant. Crema se pune într-un poș cu un orificiu de circa 1 cm și se repartizează în interiorul bucăților de cannoli. Se presară cu coajă rasă de portocale sau se poate încorpora coaja rasa de portocale în cremă. Bucățile de cannoli pot fi acum servite și savurate.
Rețete asemănătoare