Într-un bol adânc amestecăm mai întâi toate ingredientele lichide: ouăle - care se bat bine, laptele, untul (topit în prealabil) și o linguriță de esență de vanilie. Amestecăm apoi totul cât mai bine.
Într-un alt bol, separat, punem toate ingredientele solide: făina, cacao neagră, ambele cernute în prealabil, zahărul, sarea, o jumătate de linguriță de bicarbonat și 2 lingurițe de praf de copt. Amestecăm bine totul, pentru omogenizare.
La final se combină între ele compozițiile din cele două boluri și le amestecăm cât mai bine cu o spatulă. Adăugăm apoi bucățelele de ciocolată și turnăm toată compoziția în forma de chec, pe care am tapetat-o înainte cu hârtie de copt. După preferință se pot adăuga și câteva nuci pe deasupra checului, înainte de a se pune la cuptor.
Se coace la cuptor, la temperatura de 180 de grade, timp de aproximativ 50-55 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.
Poziție grătar: central
Durată de coacere: 50 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Într-o oală mică punem zahărul împreună cu apa și amestecăm puțin la început, pentru omogenizare. Apoi lăsăm la foc mediu, până zahărul se topește și se caramelizează și va capăta o culoare ușor maronie, fără să mai amestecăm deloc între timp în compoziție.
Când caramelul s-a făcut, stingem focul, adăugăm peste el untul și amestecăm bine. Adăugăm apoi în compoziție smântâna lichidă și fulgii de sare și amestecăm bine totul. Lăsăm deoparte compoziția rezultată pentru circa 1 oră.
După ce am scos checul din cuptor și acesta s-a mai răcit, se îndepărtează hârtia de copt și se poate turna caramelul sărat peste chec, pe toată lungimea sa. Se adăugă pe deasupra, pentru decorare, nucile pecan, mărunțite în prealabil.
Checul se poate decora și cu nuci obișnuite, alune, fructe confiate sau chiar fructe proaspete, după preferință.
Rețete asemănătoare
Prăjituri
Prăjituri
Prăjituri