Se preîncălzește cuptorul la 170°C (150°C cel cu ventilator, cel cu gaz la treapta 4). Se unge și se tapetează o formă de chec pentru 900 g. Se pune untul într-o cratiță împreună cu zahărul, prunele și melasa și se topește complet la foc mic amestecând ocazional. Se dă la o parte cratița de pe foc și se adaugă laptele. Se amestecă apoi se lasă să se răcească 10 minute.
Se cern făina, pudra de cacao și bicarbonatul de sodiu într-un bol și se face o adâncitură în mijloc. Se adaugă oul și bucățile de ciocolată. Apoi treptat se adaugă amestecul de unt topit, amestecând cu grijă până ce se obține o compoziție legată.
Se toarnă compoziția în forma de copt și se coace circa 50 de minute. Este gata când este crescut, tare la atingere iar o scobitoare introdusă în centru iese curată, fără aluat lipit. După coacere se scoate din cuptor și se lasă în forma de copt cca 10 minute, apoi se răstoarnă pe un grătar de bucătărie unde se lasă să se răcească complet. Checul se va lăsa puțin în centru, aplatizându-se, pe măsură ce se răcește. Se învelește în folie și se lasă cel puțin 24 de ore înainte de a-l servi permițând astfel aromelor și texturii să se dezvolte.
Pentru decorare, se fărâmițează ciocolata neagră și se topește într-un bol, pe baie de apă, la foc mic. Se toarnă ciocolată topită într-o pungă de ornat (posh) cu orificiu drept. Se toarnă în zig-zag peste chec. Se lasă câteva minute să se întărească înainte de a servi.
Rețete asemănătoare
Prăjituri
Prăjituri
Prăjituri