Se preîncălzește cuptorul la 180°C (160°C cel cu ventilator, cel cu gaz la treapta 4). Se unge și se tapetează o formă de chec pentru 900 g. Pentru checul fluture se freacă spumă laolaltă jumătate din cantitatea de margarină cu jumătate din cantitatea de zahăr apoi se adaugă 2 ouă și extractul de vanilie și bate până la omogenizare.
Se cern 150 g de făină și apoi se toarnă deasupra jumătate din cantitatea de praf de copt. Cu o lingură de metal mare se încorporează făina și praful de copt în amestecul de margarină până la omogenizare completă. Se pun 2 linguri din amestec într-un bol și se lasă deoparte.
Se adaugă câteva picături de colorant alimentar roșu în amestecul rămas pentru a obține o nuanță roz apoi se toarnă compoziția în forma de copt.
Se nivelează suprafața apoi se face un mic șanț în mijlocul compoziției. Cu o linguriță se pune amestecul necolorat în acest șanț apoi se nivelează cu grijă.
Se coace circa 40 de minute, până ce crește și devine tare la atingere. Se răcește circa 5 minute în forma de copt, apoi se răstoarnă pe un grătar de bucătărie unde se lasă să se răcească complet. Forma de copt se unge și se tapetează din nou.
Se îndepărtează capetele crocante ale checului apoi se taie în 8 felii groase. Cu un șablon de decor sub formă de fluture cam de mărimea feliei se decupează câte un fluture din fiecare felie. Se pun deoparte.
Se folosesc ingredientele rămase pentru a prepara un nou chec așa cum a fost arătat deja însă în loc de colorant roșu se adaugă pudră de cacao în făină. Se adaugă puțin lapte pentru a înmuia puțin amestecul.
Se toarnă jumătate din compoziția de chec în formă și se întinde pe fund și pe margini (până la jumătatea înălțimii formei de chec). Se aranjează fluturii, vertical de-a lungul formei de copt.
Se adaugă cu grijă, folosind o lingură, restul de compoziție de chec, în jurul fluturilor apoi se acoperă fluturii complet. Se bate (se scutură) forma de copt de câteva ori pe un tocător pentru a permite compoziției să pătrundă peste tot. Este foarte important ca fluturii să fie acoperiți complet pentru a crea surpriza.
Se coace pentru circa 35 de minute până ce crește puțin și devine tare la atingere. Se lasă circa 10 minute să se răcească în forma de copt apoi se scoate pe un grătar de bucătărie și se lasă să se răcească complet.
Pentru decorare, se cerne zahărul pudră într-un bol. Se amestecă cu circa 20 ml (4 lingurițe) de apă caldă pentru a obține o glazură moale. Se adaugă câteva picături de colorant alimentar gel roșu apoi glazura se întinde peste chec permițându-i să se scurgă pe margini. Se lasă glazura să se întărească pentru câteva minute înainte de a tăia checul felii.
Rețete asemănătoare
Prăjituri
Prăjituri
Prăjituri