Se preîncălzește cuptorul la 180°C (160°C cu ventilație sau treapta 4 la cel cu gaz). Se unge și se tapetează o formă de chec pentru 900 g. Se pun curmalele într-un bol și se amestecă cu 200 ml de apă clocotită. Se adaugă untul și melasa (siropul) și se amestecă până ce untul se topește complet. Se lasă deoparte.
Se bat spumă ouăle și zahărul într-un bol mare, apoi spuma se încorporează în amestecul de curmale și unt.
Se cern făina, praful de copt și bicarbonatul de sodiu deasupra, apoi se încorporează în compoziție. La sfârșit se încorporează nucile.
Compoziția se toarnă în forma de chec și se coace 40-45 de minute. Dacă checul pare că se colorează în brun prea repede, se poate acoperi cu hârtie de copt pentru a nu se arde. Checul este copt dacă o scobitoare introdusă în centrul checului este scoasă curată, fără urme de aluat lipit.
După coacere, se scoate checul din cuptor și se lasă cca 15 minute în forma de copt. Apoi se scoate pe un grătar de bucătărie și se lasă să se răcească complet.
Rețete asemănătoare
Prăjituri
Prăjituri
Prăjituri