Pentru aluat, se încălzește laptele și se adaugă untul sau margarina.
Aluatul dospit: Făina și drojdia se amestecă cu grijă într-un bol. Se adaugă restul ingredientelor și se amestecă totul, folosind mixerul, paletele de frământat, mai întâi la viteză mică, apoi încă 5 minute la viteză maximă, până ce se obține un aluat omogen. Aluatul acoperit se lasă la dospit într-un loc călduț până când își mărește vizibil volumul. Tava se tapetează cu hârtie de copt. Se preîncălzește cuptorul.
Aluatul se mai frământă puțin pe un blat tapetat ușor cu făină. Din aluat se formează trei rulouri lungi de cca. 60 de cm, care se împletesc. Împletiturii i se dă forma unui colac rotund - capetele se apasă bine unul peste celălalt - și se așază în tava de copt. Din folie de aluminiu se formează patru cocoloașe care se așază în colac, astfel încât să formeze 4 adâncituri (în aceste adâncituri se vor aseza ulterior ouăle roșii).
Gălbenușul se bate împreună cu laptele, iar cu acest amestec se unge colacul. Dacă folosiți semințe de fenicul le puteți adăuga în aluat. Deasupra se presară semințele de susan. Colacul se mai lasă la dospit până ce își mărește vizibil volumul. Apoi se coace.
Durată de coacere: despre 25 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Temperatură cuptor cu convecție: 160 °C
Cozonacul copt se lasă cu tot cu hârtia de copt la răcit, pe un grătar de bucătărie. Cocoloașele de aluminiu se scot, iar în adânciturile formate se așază ouăle vopsite.
Rețete asemănătoare
Aluaturi de bază
Aluaturi de bază
Aluaturi de bază