Pentru aluat, se încălzește laptele și se adaugă untul sau margarina. Se pregătește maiaua din cubul de drojdie fărămițat, apă caldă, zahăr și 4 linguri de făină luate din cantitatea totală. Se lasă minim 5 minute la caldură să se dospească.
Restul de făină se pune într-un bol. Se adaugă maiaua de drojdie (pasul 1). Se adaugă zahărul, zahărul vanilinat, Finesse-ul, oul, albușul și amestecul călduț de lapte. Se amestecă laolaltă cu mixerul cu spirale la viteză mică, apoi încă 5 minute la viteză maximă până ce se obține un aluat neted (se poate frământa și cu mâna). La sfârșit se încorporează migdalele, coaja de portocale, coaja de lămâie și stafidele. Aluatul acoperit se lasă la dospit într-un loc călduț până când își dublează volumul. Tava se tapetează cu hârtie de copt.
Aluatul se mai frământă puțin pe un blat tapetat ușor cu făină, apoi i se dă forma unei pâini rotunde (cu diametrul de cca. 18 cm). Se așază în tava de copt și se mai lasă acoperit, la dospit, într-un loc călduț până când își mărește vizibil volumul. Se preîncălzește cuptorul.
Gălbenușul se bate împreună cu laptele. Cozonacul se crestează (nu foarte adânc) în cruce și se unge cu gălbenușul bătut. Se introduce în cuptor în partea de jos și se coace.
Durată de coacere: despre 35 - 40 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Temperatură cuptor cu convecție: 160 °C
Cozonacul copt se lasă cu tot cu hârtia de copt la răcit pe un grătar de bucătărie.
Rețete asemănătoare
Aluaturi de bază
Aluaturi de bază