În cratiță se topește untul amestecat cu laptele, apoi se lasă să se răcească.
Într-un vas pentru mixer se amestecă cu o lingură mixul pentru aluat și conținutul plicului de drojdie din cutia Mix pentru Cozonac. Se adaugă amestecul de unt si lapte cald, gălbenușurile, apoi se amestecă cu mixerul, folosind spiralele pentru aluat, pentru început la viteză mică, apoi la viteză maximă timp de 4 minute, până la omogenizare .
Aluatul obținut se pune într-un vas uns cu ulei, se acoperă cu folie de prospețime și se lasă la dospit într-un loc cald aproximativ 1,5 ore (până își dublează volumul).
Într-un vas se pun albușurile și se mixează până se obține consistența de bezea.
Se adaugă treptat mixul pentru umplutură și se amestecă cu o lingură de jos în sus.
La final se adaugă nuca macinată și, după preferință, rahatul taiat în bucăți și stafidele.
Când aluatul și-a dublat volumul, se împarte în două. Se întind 2 foi cu dimensiunile de 30x22 cm, iar pe deasupra se întinde umplutura cu nucă și/sau se presară cubulețele de rahat și stafidele.
Foile se rulează obținându-se 2 batoane care se împletesc și se așază în tava de cozonac tapetată cu hârtie de copt.
Se lasă cozonacul din nou la crescut într-un loc cald, aproximativ 30 de minute, până crește din nou.
Se unge cu gălbenuș de ou, se presară cu zahăr și se coace la temperatura de 180 ͦ C, timp de 50-55 de minute, până când se rumenește frumos la suprafață.
Poziție grătar: central
Durată de coacere: 50 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Rețete asemănătoare
Aluaturi de bază
Aluaturi de bază
Aluaturi de bază