Se pregătește maiaua din drojdia fărâmițată, apa caldă, zahăr și 4 linguri de făină din cantitatea totală. Se lasă minim 15 minute la căldură să dospească. Se încălzește laptele și se dizolvă zahărul și untul în el. Se cerne făina, se adaugă maiaua, amestecul cald de lapte, ouăle bătute, apa minerală, smântâna, uleiul și conținutul plicurilor de Finesse. Frământaţi bine până când aluatul nu se mai lipește de mâini și devine neted. Se lasă să crească la un loc cald până își dublează volumul, sau chiar mai mult de atât.
Pregătiţi umplutura amestecând într-un vas toate ingredientele.
Când aluatul este crescut, se împarte în două, apoi fiecare bucată în alte trei părți egale. Întindeţi fiecare bucățică de aluat în forma dreptunghiulară, întindeţi umplutura, apoi rulaţi, strângând la capete. Împletiţi cele trei bucăți și le puneţi în tavă, având grijă să poziţionaţi capetele dedesubt.
Se lasă să crească în tavă încă 10-20 de minute, apoi cozonacii se coc în cuptorul preîncălzit la 180°C în jur de 60 de minute – poate fi și mai mult, în funcţie de puterea cuptorului (faceţi testul cu scobitoarea – cozonacul fiind foarte înalt, veţi avea nevoie de un băț de frigărui din lemn). Trebuie să ii acoperiţi imediat cum prind culoare pentru a nu se arde la suprafață.
Durată de coacere: despre 60 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Temperatură cuptor cu convecție: 160 °C
Când sunt gata, se scot și se ung cu un ou bătut, apoi se mai lasă în cuptor 1 minut. Opţional, îi puteţi pudra cu zahăr.
Rețete asemănătoare
Aluaturi de bază
Aluaturi de bază