Se amestecă cu grijă făina și drojdia într-un vas de mixare. Se adaugă restul ingredientelor cu excepția celor 150 g unt. Se amestecă cu mixerul (cu spiralele de frământat), la început la viteză mică, apoi la viteză maximă, circa 5 minute, până la obținerea unui aluat omogen, neted. Se lasă aluatul să se odihnească 5 minute la temperatura camerei.
Bucata de 150 g de unt rece se taie în felii subțiri.
Pe o suprafață ușor tapetată cu făină se întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară cu laturile de 40 x 25 cm. Jumătate din suprafața foii de aluat (20 x 25 cm) se acoperă cu feliile de unt, lăsând un spațiu liber de cca 1 cm la margini.
Se acoperă feliile de unt cu cealaltă jumătate de aluat și se apasă ușor cu un sucitor.
Se întinde apoi aluatul din nou într-o foaie dreptunghiulară de 40 x 25 cm. Aceasta se împăturește dinspre laturile mici spre mijloc, așa cum se arată în imaginea de mai jos.
Se mai împăturește o dată ca și cum aţi închide o carte și astfel se obțin 4 straturi suprapuse de aluat. Aluatul acoperit se lasă 15 minute în frigider.
Pachetul de aluat se așază pe cantul laturii lungi, pe suprafața de lucru tapetată ușor cu făină și se întinde încă o dată așa cum s-a arătat mai sus. Pachetul de aluat acoperit se lasă alte 15 minute la frigider.
Operația se repetă încă o dată și pachetul de aluat acoperit se lasă iar 15 minute în frigider.
Între timp, se tapetează tava de copt cu hârtie de copt și se preîncălzește cuptorul.
Poziție grătar: central
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Merele se curăță de coajă, se taie în cubulețe mici și se amestecă cu stafidele și cu zahărul cu scorțișoară.
Pe o suprafață ușor tapetată cu făină se întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară de 50 x 40 cm care se taie apoi în pătrate de 10 x 10 cm.
Se pune câte o lingură de umplutură în mijlocul fiecărui pătrat de aluat. Apoi se împăturesc peste umplutură două colțuri opuse ale fiecărui pătrat, formând astfel chifle. Acestea se așază în tava de copt, se presară cu zahăr cu scorțișoară, apoi se coc pentru 15 minute.
Chiflele coapte se scot cu tot cu hârtia de copt pe un grătar de bucătărie. Gemul de caise se strecoară printr-o sită într-o oală mică și, amestecând continuu, se dă în fiert. Cu gemul încă fierbinte se ung chiflele.
Rețete asemănătoare
Prăjituri
Prăjituri
Prăjituri