Se amestecă într-un bol încăpător mai întâi untul, împreună cu zahărul pudră, scorţișoara și sarea. Peste unt se cerne apoi făina și se frământă bine toată compoziția până se obține un aluat elastic. Aluatul se învelește apoi într-o folie și se lasă la rece, la frigider, pentru circa 1 oră.
Pentru răcirea mai rapidă a aluatului, înainte de a fi învelit în folie, acesta se poate aplatiza într-o formă prelungă, în loc de forma clasică de bilă. Astfel, aluatul va avea o suprafață mai mare și se va răci mult mai ușor, ușurând și întinderea lui ulterioară.
În paralel, se preîncălzește cuptorul (pentru cuptor electric, cu încălzire sus-jos, la temperatura de 180°C).
Pe o suprafață de lucru tapetată cu făină, cu ajutorul unui sucitor, se întinde aluatul scos de la frigider, până se obține o foaie cu grosimea de circa 5 mm. Folosind rozeta rotundă cu marginile dantelate, cu diametrul cel mai mare, se decupează din aluat mai multe discuri. În mijlocul fiecărui disc se decupează apoi câte un orificiu, folosind rozeta mică de tăiere, în așa fel încât să se obțină la final niște inele de aluat de forma unor coronițe.
Dacă nu sunt disponibile, în locul celor 2 rozete dantelate de tăiere a aluatului se pot folosi și două rozete cu muchiile drepte sau două pahare cu gura de dimensiune diferită.
Coronițele de aluat se așază apoi în tava de copt tapetată cu hârtie de copt și se coc la cuptor, pe grătarul din mijloc, timp de aproximativ 12 minute, până când fursecurile capătă o culoare ușor aurie pe margini. După ce sunt gata, se scot din cuptor și se lasă tava la răcit pe un grătar de bucătărie.
Poziție grătar: central
Durată de coacere: 12 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Între timp, într-un alt bol se prepară glazura pentru fursecurile coronițe, amestecând zahărul pudră cu cele 2 linguri de zeamă de lămâie. Se amestecă bine totul cu ajutorul unei lingurițe, până la omogenizarea sa completă.
Se adaugă câteva picături de colorant alimentar verde pentru a colora compoziția într-o nuanță de verde strălucitor. Folosind o linguriță, se acoperă apoi fursecurile cu această glazură de culoare verde, uniformizând glazura pe toată suprafața lor.
Coroniţele se decorează la final, după preferință, cu fistic mărunțit, merișoare și ornamente colorate pentru prăjituri din zahăr, cu diferite forme și texturi. Se desenează apoi pe coronițe și niște fundițe, folosind creionul de decor alb sau un alt creion colorat de decor, în nuanța preferată.
După preparare, fursecurile coronițe festive se păstrează într-un loc uscat și rece, până la momentul servirii lor.
Rețete asemănătoare
Biscuiți
Biscuiți
Biscuiți