Se spală și se fierb cartofii în coajă în apa cu sare. Se lasă la răcit o perioadă şi se decojesc cât încă sunt calzi. Se trec cartofii prin presă sau se pot da pe o răzătoare mică. Se adaugă ouăle și apoi făina. Se frământă un aluat lipicios din ele. Dacă aluatul este prea moale, se mai poate adăuga puțină făină.
Se scot sâmburii prunelor (pe cat posibil, prunele trebuie să rămână întregi).
Prunele scurse de apă se acoperă cu aluat și se formează găluște rotunde.
Se pun câte 3-4 găluște în apa clocotită și se fierb până se ridică la suprafață. La început, se folosește o paletă pentru a nu le lăsa să se lipească de fundul cratiței. Când se ridică la suprafață și plutesc (durează circa 10-15 minute), se scot și se scurg bine de apă. Se lasă apa să clocotească și se fierb următoarele.
Se topește untul într-o tigaie, se pune pesmetul și se rumenește la foc mic. După ce își schimbă culoarea, se adaugă zahărul vanilinat, zahărul cu scorțișoara și zahărul tos. Se amestecă bine și se mai ține câteva minute la foc mic.
Găluștele scurse bine de apă se pun direct în tigaie și se învelesc în pesmetul cald. Se servesc calde.
Rețete asemănătoare
Prăjituri
Prăjituri
Prăjituri