Se încălzește laptele și se pune margarina sau untul în laptele cald, apoi se lasă să se topească.
Într-un vas de mixare se amestecă cu grijă făina și drojdia uscată. Se adaugă restul ingredientelor împreună cu amestecul de lapte cald și grăsime, apoi se amestecă cu mixerul cu spiralele de frământare, la început scurt la viteză mică, apoi la viteză maximă circa 5 minute până ce se obține un aluat lucios și omogen. Aluatul acoperit se lasă într-un loc călduț până când își mărește vizibil volumul. Între timp se unge tava de copt și se preîncălzește cuptorul.
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 200 °C
Temperatură cuptor cu convecție: 180 °C
Aluatul dospit se presară cu puțină făină, se scoate din vasul de mixare și se frământă scurt pe o suprafață de lucru, apoi se rulează. Ruloul format se taie în circa 12 porții egale și din fiecare se formează o bilă. Fiecare bilă din aluat se apasă pe suprafața de lucru cu degetul arătător înmuiat în făină sau cu coada unei linguri. Apoi se mișcă degetul sau coada de lingură cu mișcări circulare pentru a mări gaura din mijloc astfel formată. Inelele de aluat se modelează cu degetele dacă mai este nevoie, apoi se așază în tava de copt. Tava se introduce în cuptor și se coace.
După coacere, gogoșile se scot imediat din tavă și se lasă pe un grătar de bucătărie să se răcească.
Se amestecă zahărul pudră cu laptele pentru a obține o glazură vâscoasă. Fiecare gogoașă se scufundă cam 1/3 din grosime în această glazură, apoi se așază înapoi pe grătarul de bucătărie și se decorează imediat folosind creioanele de decor. Se așteaptă pentru ca glazura să se usuce.
Rețete asemănătoare
Prăjituri
Prăjituri
Prăjituri