Pentru aluat, se amestecă făina cu drojdia, apoi se adaugă zahărul, sarea, uleiul şi laptele.
Ingredientele se amestecă cu mixerul, folosind paletele de frământat, la început la viteză mică, apoi 5 minute la viteză mare, până ce se obține un aluat omogen. Aluatul acoperit se lasă la dospit, la loc cald, până ce își mărește vizibil volumul (circa 20 de minute).
Pentru stratul de acoperire, se curăţă ceapa, se taie în sferturi şi apoi felii. Se încălzește uleiul într-o tigaie, se călește ceapa și se potrivește de gust cu piper și sare. Se încorporează chimenul. Compoziția se lasă puțin la răcit.
Bacon-ul se taie cubulețe, brânza Gouda se rade. Bacon-ul, brânza, ouăle și smântâna se încorporează în compoziția de ceapă și se potrivește, în funcție de preferințe, cu sare și piper.
Aluatul se scoate din vas și se frământă încă puțin pe un blat de bucătărie, tapetat în prealabil cu făină. Aluatul se întinde într-o foaie de dimensiunea 30 x 40 cm, apoi foaia se așază în tava unsă. Aluatul se întinde și se presează ușor pe marginile tăvii. Peste aluat se repartizează compoziția cu ceapă.
Aluatul se mai acoperă o dată și se lasă la dospit, la loc cald, până ce își mărește vizibil volumul (circa 10 minute). Apoi tava se introduce în cuptor și se coace.
Durată de coacere: despre 40 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 200 °C
Temperatură cuptor cu convecție: 180 °C
Plăcinta cu ceapă se servește cât este în stare caldă.
Rețete asemănătoare
Fel principal