Pentru aluat, untul sau margarina se topește într-o oală, apoi se lasă să se răcească.
Făina se cerne într-un vas, apoi cu grijă se amestecă cu drojdia. Se adaugă zahărul, zahărul vanilinat, sarea, oul, laptele și untul sau margarina.
Ingredientele se amestecă cu mixerul folosind spiralele de frământare, la început la viteză mică, apoi la viteză mare, timp de circa 5 minute, până se obține un aluat omogen. Aluatul acoperit se lasă într-un loc cald la dospit până ce își mărește vizibil volumul (circa 20 de minute).
Aluatul din vas se răstoarnă pe un blat tapetat cu făină, apoi se frământă puțin. Aluatul se întinde în tava de copt (unsă, 30 x 40 cm). Cu degetele se formează mici adâncituri repartizate omogen pe suprafața aluatului.
Pentru cremă, se repartizează untul pe suprafața aluatului, în mici grămăjoare, sau se topește și se întinde peste aluat. Zahărul se amestecă cu zahărul vanilinat și se presară deasupra. La sfârșit, se adaugă și migdalele.
Aluatul se lasă în continuare la dospit până când volumul se mărește vizibil (circa 15 minute). Apoi tava se introduce în cuptor și se coace.
Durată de coacere: 15 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: despre 220 °C
Temperatură cuptor cu convecție: despre 200 °C
Tava se așază pe un grătar de bucătărie, lasând prăjitura să se răcească.
Rețete asemănătoare
Plăcintă
Plăcintă