Punem apa și zahărul într-un vas, pe foc. Amestecăm bine până când tot zahărul se topește. Lăsăm siropul să dea în clocot 1-2 minute și luăm apoi vasul de pe foc. În momentul în care siropul s-a răcit, adăugăm în el și zeama de la o portocală.
Foile de plăcintă se taie în mod grosier, tip fideluță sau se rup cu mâna. Ele trebuie uscate în prealabil pentru a căpăta o textură casantă (foile se lasă la uscat fie peste noapte, fie se usucă la cuptor timp de 45 minute, la o temperatură de 110 grade).
Se amestecă uleiul cu 75 g zahăr, un plic de zahăr pudră aromatizat cu citrice și un plic de zahăr vanilat Bourbon, până când zahărul se topește. Se adaugă apoi iaurtul și cele 2 ouă și se amestecă bine totul. (Iaurtul grecesc poate fi înlocuit și cu un iaurt simplu cremos sau cu smântână).
După ce ouăle s-au încorporat în compoziție, adăugăm și coaja rasă de portocală, zeama de la o portocală și o linguriță de esență de vanilie. Adăugăm apoi praful de copt si bicarbonatul de sodiu și încorporăm la final, cu ajutorul unei spatule, și foile de plăcintă, uscate și fărâmițate în prealabil.
Turnăm amestecul rezultat într-o tavă (cu diametrul de 25 cm) unsă bine cu 50 grame de unt și decorăm deasupra cu feliile de portocală tăiate în rondele.
Se coace la cuptorul electric preîncălzit, la 160 grade Celsius, cu ventilație sus-jos (sau la treapta 2-3 la cuptorul pe gaz), timp de aproximativ 35-45 minute, în funcție de puterea acestuia.
Când prăjitura este gata, o scoatem din cuptor și turnăm imediat peste ea siropul pregătit anterior, pentru a se putea hidrata complet și să se înmoaie cât mai repede. Se lasă apoi minim 2 ore pentru ca siropul să o pătrundă cât mai bine și pentru a se răci complet, înainte de a se tăia pentru servire.
Poziție grătar: central
Durată de coacere: 40 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 160 °C
Rețete asemănătoare
Plăcintă
Plăcintă