Merele se curăță de coajă, se taie în jumătăți și se stropesc cu zeama de lămâie. Forma de copt se unge cu grăsime. Se preîncălzește cuptorul.
Poziție grătar: central
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Se pune sarea peste albușuri și se bat spumă, tare.
Într-un vas de mixare se freacă spumă untul sau margarină folosind mixerul, cu paletele de batere. Sub amestecare continuă, se adaugă treptat, puțin câte puțin, zahărul și zahărul vanilinat până ce se obține o masă legată. Se încorporează în continuare gălbenușurile, pe rând, unul câte unul, la viteza maximă, la circa ½ de minut fiecare.
Se amestecă alunele cu praful de copt, apoi amestecul se încorporează scurt, la viteză medie, în două reprize. Se încorporează albușurile spumă prin mișcări de jos în sus.
Compoziția de aluat se toarnă în tava de copt și se nivelează. Merele se așază peste aluat cu partea tăiată în jos și se apasă ușor.
Se introduce forma în cuptor și se coace pentru cca. 25 de minute.
Se scoate tava cu prăjitură și se așază pe un grătar de bucătărie. Se lasă să se răcească.
Migdalele se prăjesc într-o tigaie, fără grăsime, până ce capătă o culoare maro-aurie, apoi imediat se amestecă cu zahărul cu scorțișoară.
Gelatina se pune la hidratat cu 50-100 ml apă și se lasă 10 minute. Se pune la încălzit pe baie de apă (max 60 de grade), amestecând încet până la dizolvarea totală. Smântâna rece pentru frișcă se bate la viteză mică, cu mixerul. Se adaugă câteva linguri de frișcă în gelatină, se amestecă ușor, apoi se încorporează amestecul în frișcă.
Se încorporează zahărul, zahărul vanilinat și smântâna fermentată. Crema astfel obținută se întinde vălurit peste prăjitură. Se presară cu amestecul de alune și zahăr cu scorțișoară, apoi se lasă minim 2 ore la frigider.
Rețete asemănătoare
Prăjituri
Prăjituri
Prăjituri