Se preîncălzește cuptorul la 180°C (cuptorul cu ventilator la 160°C sau treapta 4 la cuptoarele pe gaz). Se unge și se tapetează o formă de tort pătrată cu latura de 18 cm.
Se sfărâmă ciocolata și se pune într-o cratiță împreună cu untul. Se încălzește încet, amestecând ocazional, până se topește complet. Se ia de pe foc, se adaugă zahărul, se amestecă și se lasă să se răcească pentru cca 10 minute. Se bat ouăle și se adaugă vanilia. Se adaugă și făina fără gluten și sarea și se amestecă până la omogenizare completă.
Compoziția se toarnă în forma pregătită, se nivelează și se coace în cuptor timp de 20-25 de minute până când blatul este ferm deasupra, dar încă ușor moale dedesubt. Se lasă să se răcească în forma de copt, apoi se scoate, se învelește în folie și se păstrează astfel timp de 24 de ore pentru a permite dezvoltarea texturii și a aromei.
Durată de coacere: 20 - 25 Minute
Pentru decorare, dacă se dorește acest lucru, se sfărâmă ciocolata neagră extra într-un castron mic termorezistent și se topește pe baie de aburi (așezând castronul peste o cratiță cu apă clocotită).
Cu un șablon de tăiere rotund, cu diametrul de 3.5 cm, începând chiar de la marginea blatului, se decupează cât mai multe rondele, decupând cât mai aproape de margine - ar trebui să se obțină cca 20 de rondele (folosiți șabloanele de tăiere pentru torturi sau trufe). Rondelele se pun pe un grătar de bucătărie sau pe un blat.
Se pune ciocolata topită într-un poș (confecționat eventual dintr-o pungă mică tăiată la un colț) și se întinde înainte și înapoi peste rondelele de negresă. Alternativ, se poate stropi ciocolata peste rondele folosind o linguriță. Se lasă câteva minute pentru a permite ciocolatei să se întărească. Rondelele dvs. de ciocolată sunt acum gata să fie servite și savurate!
Rețete asemănătoare
Prăjituri
Prăjituri
Prăjituri