Pornim cuptorul la 180 grade cu ventilație și pregătim tava, tapetând-o cu hârtie de copt.
Separăm albușurile de gălbenușuri din cele 3 ouă și batem spumă albușurile, împreună cu zahărul granulat și cu plicul de zahăr vanilinat, adăugate treptat în compoziție. Când este gata spuma, o aromăm cu o linguriță de esență de vanilie și încorporăm în ea și gălbenușurile, amestecate puțin înainte pentru omogenizare.
Cernem toate ingredientele uscate - făina, cacao și praful ce copt - și le adăugăm în spuma pregătită, amestecându-le cu spatula, după care vom adăuga laptele (la temperatura camerei) și uleiul. Amestecăm totul cu atenție ca să nu se facă cocoloașe.
Punem toată compoziția astfel obținută în tava pregătită în prealabil, o întindem într-un strat uniform și coacem apoi la cuptor circa 12-14 minute.
Când este gata, înlăturăm tava, pudrăm partea de sus a pandișpanului obținut cu puțin amestec de zahăr pudră vanilinat și cacao ca să nu fie lipicioasă, punem o hârtie nouă de copt peste ea și întoarcem rulada pe partea opusă. Îndepărtăm apoi ușor hârtia cu care s-a copt și lăsăm blatul la răcit câteva minute.
Pregătim o jumătate de plic din mixul de Cremă pentru prăjituri cu gust de vanilie și preparare cu unt precum și celelalte ingredientele necesare preparării acesteia, urmărind instrucțiunile de preparare înscrise pe plic. În cazul nostru vom folosi jumătate din fiecare ingredient necesar, adică 125 ml lapte rece și 75 g unt moale. Mixăm bine totul și punem apoi crema puțin la frigider.
Când crema s-a răcit, o întindem uniform peste blat lăsând la margine circa 2 cm liberi pentru a nu curge cremă pe afară. Rulăm ușor rulada cu cremă, ajutându-ne de hârtia de copt, o strângem bine și o răcim la frigider minim 1 oră.
Pentru realizarea ganache-ului de ciocolată, pentru glazură și decorarea ruladei, folosim 100 gr ciocolată neagră, din care răzuim mai întâi câțiva fulgi și îi păstrăm pentru decorul final iar restul din ciocolată o punem la topit, împreună cu 120 ml frișcă lichidă și cu aproximativ 20 g unt moale.
După ce topim toate ingredientele de mai sus, și cât timp amestecul rezultat încă este lichid și călduț, îl turnăm peste rulada rece așezată în prealabil peste un grătar, care va ajuta să se scurgă surplusul de ciocolată. Nivelăm apoi glazura asfel încât rulada să fie cât mai bine îmbrăcată.
Decorăm la final cu fulgii de ciocolată rasă păstrați și cu cacao pudră. Punem rulada la răcit la frigider și după aceea se poate tăia și servi.
Rețete asemănătoare
Prăjituri
Prăjituri
Prăjituri