Pentru aluatul fraged se spală verdeața, se scutură de apă și se toacă fin. Parmezanul se răzuiește fin. Folosind mixerul cu cârligul de aluat se amestecă împreună untul, parmezanul, verdeața, sarea și piperul, gălbenușurile, făina și praful de copt până ce se obține un aluat omogen. Aluatul se învelește în folie de prospețime și se păstrează circa 1 oră în frigider.
Între timp se curăță de coajă morcovii. Cu răzuitorul de coajă se răzuiesc apoi morcovii în franjuri. Se spală verdeața, se scutură de apă și se toacă fin. Salamul se taie fâșii. Grăsimea se încinge într-o tigaie, la foc mare. Se călesc fâșiile de morcovi circa 3 minute. Se oprește focul și se adaugă verdeața, smântâna, laptele, salamul și ouăle. Se amestecă laolaltă cu o lingură de lemn. Se condimentează cu sare, piper și nucșoară.
Se preîncălzește cuptorul (cu încălzire sus/jos: 180°C). Aluatul se mai frământă o dată scurt, apoi se împarte în două. O parte de circa 260 g se pune deoparte pentru capac, iar cealaltă parte se folosește pentru bază.
Pentru bază, pe o suprafață ușor tapetată cu făină se întinde aluatul sub forma unei foi subțiri cu grosimea de 3 mm. Foaia de aluat se așază în forma de tarte (Ø 26 cm) și se apasă ușor pe margini. Aluatul care e în plus se taie și se adaugă aluatului pentru capac. Aluatul pentru bază din forma de tarte se acoperă cu hârtie de copt, iar peste hârtie se presară mazărea uscată pentru a ține apăsat aluatul. Se introduce în cuptor pe grătarul din mijloc și se coace circa 10 minute. Apoi se scoate din cuptor, se îndepărtează mazărea și hârtia de copt, se introduce din nou în cuptor și se continuă coacerea încă circa 8 minute.
Poziție grătar: central
Durată de coacere: 18 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Între timp, pentru capacul din aluat fraged, se spală verdeața, se scutură de apă și se smulg frunzulițele de pe tulpină. Ceapa verde se taie în rondele cu lungimea de circa 1 cm. Aluatul pentru capac se întinde pe o suprafață ușor tapetată cu făină și din foaia obținută se decupează cu șablonul forme de fagure hexagonal. Formele hexagonale se ung cu albuș de ou, folosind o pensulă și se decorează cu verdeață. La final se acoperă din nou cu albuș de ou folosind pensula.
Umplutura se toarnă peste tartă și se nivelează. Hexagoanele se așază unul lângă celălalt peste umplutură, apoi se apasă ușor. Marginile de aluat care depășesc suprafața tartei se îndepărtează.
Tarta cu morcovi se introduce în cuptorul preîncălzit pe grătarul din mijloc și se coace circa 25 de minute până ce capătă o culoare maro-aurie. Apoi se scoate din cuptor, se lasă să se răcească puțin pe un grătar de bucătărie, se scoate cu grijă din formă și se servește caldă.
Poziție grătar: central
Durată de coacere: 25 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Rețete asemănătoare
Aluaturi de bază
Aluaturi de bază
Aluaturi de bază