Se unge baza formei de copt și se tapetează cu hârtie de copt. Se preîncălzește cuptorul.
Poziție grătar: central
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Se amestecă făina de hrișcă cu alunele, praful de cacao și praful copt într-un vas de mixare. Se adaugă restul ingredientelor și se amestecă toate laolaltă cu mixerul cu paletele de batere, scurt, la viteză mică, apoi la viteză maximă 2 minute, până ce se obține un aluat omogen. Aluatul se întinde în forma de copt și se nivelează. Se introduce în cuptor și se coace pentru aproximativ 25 de minute.
Durată de coacere: 25 Minute
Se desprinde marginea formei de copt și se îndepărtează. Blatul se răstoarnă pe un blat de bucătărie tapetat cu hârtie de copt. Se îndepărtează baza formei de copt și se lasă să se răcească.
Alunele se pun în tava de copt și se introduc în cuptor – la aceeași temperatură – pentru circa 10 minute, până ce capătă la suprafață o culoare frumoasă, maro. Alunele fierbinți se scot pe un prosop de bucătărie. Se scutură ușor și se îndepărtează coaja astfel desprinsă. Alunele se toacă apoi grosier.
Se desprinde hârtia de copt de pe blatul răcit, apoi blatul se taie în două. Partea de jos se așază pe un platou de tort. Gemul se dă în fiert într-o oală mică. Se ia o lingură de gem și se amestecă cu alunele, iar restul se întinde peste foaia de blat. Se acoperă cu cealaltă foaie rămasă.
Prăjitura se taie în 12 felii egale și se presară decorativ cu zahăr pudră. Fiecare felie se decorează liber cu amestecul de alune.
Pentru decorare, de ex. se poate decupa o stea dintr-o bucată de hârtie lucioasă care se așază peste blat, iar deasupra se presară zahăr pudră. La final, foaia se îndepărtează cu grijă.
Rețete asemănătoare
Tartă