Pentru prepararea aluatului se topește untul într-o cratiță mică, apoi se lasă să se răcească. Se unge baza formei rotunde de copt și se tapetează cu hârtie de copt. Se preîncălzește cuptorul.
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Temperatură cuptor cu convecție: 160 °C
Într-un vas de mixare, folosind un mixer cu paletele de batere la viteză mare, se bat spumă ouăle circa un minut. Amestecând continuu, se presară și se încorporează zahărul amestecat în prealabil cu zahăr vanilinat, apoi se continuă baterea încă 2 minute. Se încorporează o linguriță de colorant alimentar roșu. Făina se amestecă cu praful de copt și apoi scurt, la viteză mică, se încorporează în compoziție. La final se adaugă și untul. Compoziția astfel obținută se toarnă în forma de copt și se nivelează. Forma se introduce în cuptor și se coace.
Se desprinde și se îndepărtează marginea formei de copt. Blatul se răstoarnă din forma de copt pe un grătar de bucătărie tapetat cu hârtie de copt, apoi se lasă să se răcească. Se desprinde hârtia de copt și se mai întoarce o dată blatul pe partea cealaltă, apoi se taie de două ori pentru a obține 3 foi. Foaia de jos se așază pe un platou de tort.
Căpșunile se spală, se curăță, iar câteva căpșuni mai mici se pun deoparte. Restul se taie mărunt. Frișca se bate spumă tare împreună cu gelatina, fix conform instrucțiunilor de pe plic. Mascarpone, zahărul pudră și zeama de lămâie se amestecă laolaltă într-un vas de mixare, iar la final se încorporează frișca. 3/4 din cantitatea de cremă se transferă într-un poș cu orificiu rotund având diametrul de 15 mm, iar căpșunile tăiate mărunt se încorporează în restul de cremă.
Pe marginea blatului, de jur împrejur, se formează, cu ajutorul poșului, mici moțuri de cremă. Jumătate din cantitatea de cremă cu căpșuni se toarnă peste blat și se nivelează. Se așază foaia din mijloc de blat și se procedează ca și în cazul foii de jos, apoi se acoperă cu ultima foaie de blat care se ornează cu moțuri de cremă din poș. Tortul se lasă cel puțin 2 ore să stea în frigider.
Înfigeți 4 praline sub formă de inimioare în câte câte o scobitoare și pe fiecare dintre praline scrieți cu creionul de decor câte o literă (M A M A). Tăiați 4 paie în bucăți cu lungimea mai mică decât lungimea scobitorilor și înfigeți scobitorile cu pralina în vârf prin aceste paie, în tort. Tăiați partea dinspre codiță a căpșunilor în așa fel încât să le dați o formă frumoasă de inima și așezați-le apoi decorativ peste tort.
Rețete asemănătoare
Tort
Tort
Tort