Folosind un bol, pregătim mai întâi blatul, începând cu ingredientele uscate - făina (care a fost cernută în prealabil), cacaoa neagră, bicarbonatul de sodiu, zahărul vanilat Bourbon și praful de copt. Adăugăm apoi zahărul și sarea, împreună cu o linguriță de esență de vanilie și le amestecăm bine cu o furculiță, până se omogenizează totul.
Într-un alt bol încăpător pregătim ingredientele umede - amestecăm energic cu un tel ouăle, uleiul și laptele, până se omogenizează complet.
Cu ajutorul unui mixer, încorporăm apoi ingredientele umede peste cele uscate și adăugăm apa fierbinte. Mai mixăm încă 2-3 minute, până ce zahărul s-a topit complet și toate ingredientele sunt bine omogenizate.
Tapetăm o tavă rotundă de tort (cu bază detașabilă, cu diametru de 20 cm), cu hârtie de copt, atât pe fundul tăvii, cât și pe margini și turnăm compoziția de blat în această tavă, apoi o nivelăm bine. Se coace la 180 grade pentru 55-60 min, până ce blatul este complet copt.
Dacă se folosește o tavă cu diametrul de 22-24 cm, blaturile vor ieși ceva mai subțiri.
În cazul în care se folosește o tavă cu diametrul de 26 cm, o să se obțină doar două blaturi.
Dacă aveți la dispoziție 3 tăvi identice, se pot coace în mod individual cele 3 blaturi necesare pentru acest tort.
Când este gata, scoatem blatul din cuptor, îl lăsăm să se răcească complet, timp în care ne apucăm de pregătit crema și sosul de zmeură.
Poziție grătar: central
Durată de coacere: 60 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Pentru sos, punem zmeura congelată, zahărul și amidonul într-un ibric la foc mic și amestecăm constant până începe să se închege. Dacă se folosește zmeură proaspătă, va fi nevoie să se adauge peste fructe 2-3 linguri de apă pentru a avea suficient lichid pentru fierbere. După aproximativ 5 minute, când sosul de zmeură este bine închegat, îl luăm de pe foc și îl transferăm într-un alt vas, unde îl lăsăm să se răcească complet.
Încălzim pe foc smântâna pentru frișcă, până aproape de punctul ei de fierbere, apoi o turnăm peste ciocolata ruptă în bucățele mici. Lăsăm compoziția deoparte, timp de aproximativ 5 minute, pentru ca ciocolata să se topească bine. Amestecăm apoi cu o spatulă în crema formată, până ce toată ciocolata este topită complet. Dacă aceasta încă nu s-a topit complet, compoziția se mai poate pune câteva minute la bain marie.
Când este gata, dăm la rece acest ganache de ciocolată pentru minim 4-5 ore, până se întărește bine.
Când ganache-ul s-a întărit, îl scoatem din frigider și îl mixăm la viteză mare, alături de crema de mascarpone, zahărul pudră, sarea și esența de vanilie, până obținem o cremă fină, aerată și stabilă.
Tăiem blatul de tort, care s-a răcit între timp, în 3 straturi egale și începem asamblarea tortului. Pregătim un platou pe care vom așeza tortul și inelul tăvii în care am copt blaturile. În interiorul inelului așezăm puțină hârtie de copt sau folie acetat, pentru a preveni lipirea tortului de marginile inelului.
Așezăm pe platou, în interiorul inelului, primul strat de blat. Blatul nu necesită însiropare, pentru că este pufos și moale, dar dacă se dorește, blatul se poate însiropa suplimentar, după preferințe, cu un compot de fructe.
Peste primul blat așezăm o parte din cremă, pe care o nivelăm ușor și o parte din sosul de zmeură. Continuăm cu al doilea blat, a doua parte din cremă și restul din sosul de zmeură. Finalizăm montarea tortului cu ultimul blat și ultima parte din cremă, pe care o nivelăm bine la final cu o spatulă.
Cu ajutorul unui poş și a unui dui, decorăm tortul pe deasupra cu crema rămasă și cu zmeură proaspătă. Dăm apoi tortul la rece pentru 4-5 ore sau peste noapte.
După ce tortul s-a răcit și s-a întărit complet, îndepărtăm inelul de la tava de copt, hârtia de copt sau folia de acetat. Tortul este gata acum și se poate tăia pentru a se servi.
Rețete asemănătoare
Tort
Tort
Tort