Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă cu cele 165 de g de zahăr tos. Peste gălbenușuri se adaugă cele 3 linguri de apă și 3 g de Bicarbonat de sodiu alimentar și se amestecă până se omogenizează bine. Când albușurile sunt gata, se adaugă peste compoziția de gălbenușuri și se mixează ușor, adăugând treptat și cele 150 de g de făină. Compoziția se toarnă într-o formă pentru copt cu diametrul de 26 de cm și se dă la cuptorul preîncălzit pentru circa 30-35 de min.
Durată de coacere: 30 - 35 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Temperatură cuptor cu convecție: 160 °C
Între timp, se prepară siropul cu 100 ml apă peste care se adaugă 100 g de zahăr tos și 1 linguriță esență de rom. Se amestecă la foc mediu până devine o compoziție mai consistentă, ca un sirop.
Pentru prepararea cremei cu unt se toarnă laptele rece într-un bol suficient de adânc. Peste adăugăm plicul cu mixul pentru crema de vanilie și 150 de g de unt moale (la temperatura camerei). Se amestecă cu mixerul la viteză mică la început, apoi la viteză mare timp de 3-4 minute.
După ce blatul se răcește, se taie o dată longitudinal (se obțin două jumătăți de blat). Siropul se împarte și el în două și se stropesc cele două jumătăți de blat. La mijloc, se adaugă dulceața de căpșuni și peste turnăm o parte din crema de vanilie, acoperind uniform stratul de dulceață. Punem și cealaltă jumătate de blat și turnăm siropul rămas. Adăugăm restul de cremă de vanilie și îmbrăcăm uniform tortul. Se ornează, după preferințe, cu frunze de mentă și căpșuni.
Rețete asemănătoare
Tort
Tort
Tort