Pentru aluat, se freacă spumă untul sau margarina, folosind mixerul, paletele de batere, la viteză mare. Se încorporează zahărul și zahărul vanilinat și se mixează totul, până când se obține o compoziție omogenă.
Ouăle se încorporează pe rând, fiecare ou se bate circa jumătate de minut. Făina se amestecă cu praful de copt și amidonul alimentar, apoi se încorporează în compoziție, în porții mici, folosind mixerul, la viteză medie.
Jumătate din cantitatea de aluat se toarnă în forma de copt (unsă și, în funcție de preferințe, tapetată cu migdale, Ø 26 cm) și se nivelează. Se introduce în cuptor și se coace.
Durată de coacere: despre 25 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Temperatură cuptor cu convecție: 160 °C
După coacere, blatul se scoate din formă și se lasă să se răcească. Urmând aceeași pași, din aluatul rămas, se coace un al doilea blat.
Pentru stratul de acoperire, căpșunile se spală și se lasă la scurs. Se opresc 16-20 căpșuni pentru decorare, iar restul se taie în jumătăți.
Gelatina se înmoaie în apă rece, conform instrucțiunilor de pe plic. Din praful de budincă se prepară o budincă, conform indicațiilor de pe plic, dar folosind zahăr și vin. Gelatina se stoarce puțin și sub amestecare continuă se dizolvă în budinca, cât este încă fierbinte. Budinca se acoperă apoi cu o folie de păstrare alimente și se lasă să se răcească.
Frișca se bate spumă, iar un sfert din cantitatea obținută se introduce într-un poș cu orificiu stelat. Budinca se toarnă într-un vas de mixat și se amestecă folosind mixerul, paletele de batere. Restul de frișcă se încorporează în budincă.
Primul strat de blat se aează pe un platou de tort iar de jur împrejurul lui se montează inelul formei de copt. Jumătățile de căpșuni se distribuie peste blat, lăsând o margine liberă de circa 1 cm. Crema de vin se repartizează deasupra, apoi se nivelează. Tortul se lasă circa 3 ore la rece.
Se desprinde cu atenție inelul formei de copt. Cu ajutorul poșului se formează 12 moțuri decorative de frișcă, pe marginea tortului, de jur împrejurul acestuia. Al doilea blat se taie în 12 felii egale, care se așază oblic (înclinate) peste moțurile de frișcă. Căpșunile puse deoparte se folosesc pentru decor. Tortul se poate pudra cu zahăr pudră înainte de servire. Pofta bună!
Rețete asemănătoare
Prăjituri
Prăjituri
Prăjituri