Se separă albușurile de gălbenușuri. Se mixează apoi gălbenușurile împreună cu 2 linguri de zahăr și jumătate din păstaia de vanilie, până acestea se dublează în volum și obținem o cremă deschisă la culoare, iar zahărul este dizolvat complet.
Într-un alt bol mixăm și albușurile, împreună cu un praf de sare, până obținem o spumă albă, apoi adăugăm treptat zahărul rămas până obținem o spumă lucioasă.
Amestecăm cele două compoziții pentru blat, cu mișcări ușoare și cu multă răbdare. Adăugăm la final și făina, cernută ușor și amestecată cu praful de copt.
Amestecăm ușor până se combină bine toate ingredientele.
Se ia o formă de copt cu diametrul de 21 de cm și se toarnă în ea compoziția. Se coace la cuptor la 180 de grade pentru 25 de minute, sau până trece testul cu scobitoarea. După ce se scoate din cuptor, blatul se lasă la răcit.
Pentru însiroparea blatului, pregătim în paralel un amestec special oriental. Se pune laptele pe foc, împreună cu semințele de cardamom și cu 1 lingură de zahăr și se lasă la infuzat pentru aproximativ 3-4 minute, apoi se dă la răcit.
Poziție grătar: central
Durată de coacere: 25 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Se mixează cu un mixer de mână crema de brânză mascarpone împreună cu smântâna pentru frișcă (aceasta trebuie să fie rece pentru a nu se tăia amestecul), cu zahărul pudră și apa de flori de trandafiri. Se pune apoi compoziția rezultată într-un posh și se depozitează la frigider pentru minim 15 minute.
După ce blatul s-a răcit complet, se taie pe jumătate și se însiropează fiecare strat pe rând, cu laptele infuzat cu cardamom. Se întinde cu ajutorul posh-ului, pe primul strat de blat o parte din cremă, se nivelează puțin, apoi se montează cealaltă parte de blat și se întinde din nou pe ea cremă. După preferință, peste stratul de cremă se pot adăuga fructe proaspete sau fistic mărunțit.
Tortul se decorează pe margini, cu ajutorul posh-ului, cu restul din cremă, apoi se ornamentează din belșug cu fructe de pădure (zmeură și afine proaspete). Se adaugă pe deasupra și puțin fistic mărunțit. Se ține la frigider minim 3 ore, apoi se servește.
Rețete asemănătoare
Tort
Tort
Tort