Forma rotundă de copt se unge și se tapetează cu hârtie de copt. Cuptorul se preîncălzește.
Ciocolata se mărunțește grosier și se topește împreună cu untul într-un vas, la foc mic, amestecând continuu. Ouăle se bat spumă cu mixerul la viteză mare, cca. 1 minut. Zahărul se amestecă cu zahărul vanilinat și se presară încet peste spumă, timp de 1 minut, amestecând continuu. Se continuă amestecarea încă 2 minute. Făina se amestecă cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu și scorțișoara, apoi se încorporează în compoziție, amestecând cu mixerul, la viteză mică. La sfârșit, se încorporează amestecul de ciocolată cu unt. Compoziția se toarnă în forma de copt și se nivelează. Forma se introduce în partea de mijloc a cuptorului și se coace.
Poziție grătar: central
Durată de coacere: 30 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Blatul copt se desprinde din formă și se lasă pe un grătar de bucătărie, să se răcească. Apoi se răstoarnă, se desprinde hârtia de copt și se răstoarnă încă o dată pe un platou de tort.
Portocalele se spală cu apă fierbinte, apoi se curăță de coajă. Cojile de portocale se lasă la fiert cca. 10 minute. Se adaugă 100 g de zahăr, apoi se mai fierb încă 5 minute. Se lasă apoi la răcit în zeama în care au fiert. După ce s-au răcit, cojile scurse se tăvălesc prin 30 g zahăr și se lasă pe o farfurie la uscat. Se storc toate portocalele și se măsoară 300 ml de suc. Budinca de vanilie se prepară conform indicațiilor de pe plic, dar cu 100 g de zahăr, 300 ml de suc de portocale și 100 ml de lichior de portocale. Budinca fierbinte se toarnă într-un vas și se lasă să se răcească, amestecând din când în când. Jumătate din cojile de portocale glasate se mărunțesc grosier. Smântâna dulce și întăritorul de frișcă se bat spumă tare și împreună cu cojile de portocale mărunțite, se încorporează în budinca de portocale.
Ciocolata amăruie se mărunțește grosier și se topește într-un vas pe baie de apă, la foc mic. O lingură de ciocolată topită se pune deoparte, într-o pungă mică. Smântâna dulce și întăritorul de frișcă se bat spumă tare. Ciocolata topită se încorporează în frișcă. Amestecul astfel obținut se întinde peste blat. Crema de portocale se pune deasupra, în formă de cupolă. Tortul se decorează cu ciocolata rămasă în pungă, apoi se păstrează la frigider minim 2 ore înainte de servire.
Imediat înainte de servire se decorează tortul cu restul de coji de portocale glasate.
Rețete asemănătoare
Tort
Tort
Tort