Se unge baza formei de copt și se tapetează cu hârtie de copt. Se preîncălzește cuptorul.
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 200 °C
Temperatură cuptor cu convecție: 180 °C
Praful de sos desert se amestecă cu 5 linguri de suc de mere. Merele se curăță de coajă, se taie în sferturi, apoi în cubulețe. Cubulețele de mere, zeama de lămâie, restul de suc de mere și zahărul se amestecă laolaltă și se călesc circa 3 minute într-o oală. Se adaugă amestecul de praf de sos desert și suc de mere, se mai dă o dată în fiert, apoi se lasă compotul astfel obținut să se răcească.
Albușurile de ouă și 100 g de zahăr se bat spumă tare. Într-un vas de mixare se freacă spumă untul (sau margarina) folosind mixerul cu paletele de batere. Se adaugă treptat zahărul și zahărul vanilinat amestecând continuu până ce se obține o compoziție legată. Se încorporează câte un ou, pe rând, la jumătate de minut fiecare, amestecând cu mixerul la viteză maximă. Se amestecă făina cu praful de copt și se încorporează alternând cu laptele, scurt, cu mixerul, la viteză medie. Se încorporează spuma de ouă. Compoziția de aluat se toarnă în forma de copt. Se introduce forma de copt în cuptor și se coace.
Poziție grătar: în partea de jos
Durată de coacere: 25 Minute
Se desprinde și se îndepărtează marginea detașabilă a formei de copt. Blatul se răstoarnă pe un grătar de bucătărie tapetat cu hârtie de copt. Se desprinde baza formei de copt, apoi blatul se lasă să se răcească.
Gelatina se înmoaie conform indicațiilor de pe plic.
Se desprinde hârtia de copt de pe blat, apoi blatul se așază pe un platou de tort, iar în jurul lui se montează un inel de tort sau marginea detașabilă a formei de copt, curățată în prealabil.
Smântâna pentru frișcă se bate spumă tare. Brânza mascarpone, iaurtul, zahărul și zahărul vanilinat se amestecă laolaltă.
Sucul de mere se încălzește într-o oală, apoi se adaugă gelatina înmuiată și se lasă să se disperseze complet. Se adaugă 4 linguri din amestecul cu iaurt peste soluția de gelatină și se amestecă cu un tel. Amestecul de gelatină se toarnă apoi peste restul de compoziție cu iaurt și se amestecă bine. Imediat ce compoziția începe să gelifice, se încorporează frișca și, la final, compotul de mere. Crema astfel obținută se toarnă peste blat, se nivelează, apoi prăjitura se lasă minim 3 ore la frigider.
Se desprinde și se îndepărtează inelul de tort sau marginea detașabilă a formei de copt. Înainte de servire, tortul se pudrează cu scorțișoară măcinată.
Rețete asemănătoare
Tort
Tort
Tort