Pentru prepararea cremei pariziene se încălzește frișca fără a o da în clocot. Se adaugă ciocolată rasă și se amestecă până când toată ciocolata s-a topit, apoi se lasă să se răcească. Se lasă peste noapte (minim 3 ore) să se întărească.
Pentru prepararea aluatului, se topește glazura împreună cu untul sau margarina, într-o tigaie, la foc mediu, amestecând continuu. Într-un vas se amestecă făina, praful de copt, cacaua, zahărul și zahărul vanilinat. Se adăuga ouăle, laptele și se amestecă energic cu mixerul, la început la viteză mică, apoi la viteză maximă. La final se încorporează untul și glazura topite. Compoziția se întinde uniform în forma rotundă de copt, tapetată cu hârtie pentru copt, se introduce în cuptor și se coace.
Durată de coacere: 60 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 160 °C
Temperatură cuptor cu convecție: 140 °C
După coacere, blatul se lasă timp de 10 minute în formă ca să se răcească, apoi se răstoarnă pe un grătar de bucătărie acoperit cu hârtie de copt și se desprinde hârtia pe care s-a copt. Blatul se răstoarnă încă o dată, se lasă să se răcească complet și se taie în 3 foi.
Foaia de jos se așează pe un platou. Crema pariziană se freacă cu mixerul la viteză mare, apoi se întinde peste foaia de pe platou și se acoperă cu foaia superioară. Din foaia de mijloc se decupează forme decorative care se pun deoparte.
Pentru prepararea cremei cu lichior de ouă se bate frișca cu zahărul vanilinat, folosind mixerul la viteză mică, timp de aproximativ 3 minute. Gelatina se lasă la înmuiat în 100 ml apă, apoi se amestecă cu lichiorul. Se pun deoparte, pentru decorare, 4 linguri din acest amestec, iar restul se încorporează în frișca bătută.
Crema astfel preparată se întinde peste tort, iar deasupra se așază foaia din mijloc din care s-au decupat formele decorative. Se apasă ușor. În golurile din foaia de blat se toarnă cele 4 linguri de amestec de lichior cu gelatină. Tortul se păstrează peste noapte în frigider (minim 3 ore).
Înainte de servire se decorează cu zahăr pudră și formele decorative decupate din blat.
Rețete asemănătoare
Tort
Tort
Tort