Înmuiați untul tăiat bucățele - nu trebuie topit ci doar să devină cremos. Luați de lângă sursa de căldură și adăugați în această ordine zahărul pudră și albușurile, amestecând bine după fiecare. Puneți făina în etape și omogenizați amestecând cu o lingură.
Luați un fir de ață și măsurați circumferința formei în care veți monta tortul (diametru de 20 cm).
Pre-încălziți cuptorul la 160 grade Celsius. Puneți compoziția într-un poche cu dui simplu mediu. Puneți o foaie de copt în tava aragazului. Trebuie să obțineți un cerc de blat cu diametru de 18 cm și un “gard” din pișcoturi lung cât circumferința cercului. Pentru aceasta marcați pe o foaie de copt forma unui cerc de 18 cm diametru, precum și lungimea și înălțimea dorită a “gardului”. Puneți foaia de copt cu fața în jos pe tavă pentru a evita ca blatul să preia culoarea pixului/creionului.
Turnați pe foaie bastonașe unul lângă altul, lipite urmând marcajele “gardului”. Turnați și cercul ce va servi ca blat-bază. Coaceți la 160 grade Celsius pentru 12-14 minute. Scoateți din cuptor, pudrați cu zahăr și lăsăți să se răcească.
Durată de coacere: 12 - 14 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 160 °C
Se pune la fiert laptele cu zahărul și vanilia semințe (dacă folosiți esență de vanilie puneți la final în compoziție). Într-un castronel bateți gălbenușurile cu zahărul și adăugați câteva linguri de lapte cald pentru a apropia temperatura celor două. Când laptele este înfierbântat adăugați gălbenușurile și amestecați energic. Țineți pe foc mic și amestecați continuu pentru a evita să se prindă de fundul cratiței. Dacă aveți un termometru ar fi excelent să vă asigurați că țineți compoziția la 65 - 70 grade Celsius două minute pentru a trata termic corespunzător ouăle (nu țineți mai mult căci veți obține omletă). Luați de pe foc când compoziția a devenit mai groasă. Lăsați să se răcească câteva minute și puneți gelatina. Amestecați și lăsați să se răcească complet.
Între timp pregătiți forma - puneți o bandă de acetat sau o fâșie de hârtie de copt pe pereții unei forme de tort reglabilă (scopul este să puteți scoate tortul ușor și întreg din formă). Plasați “gărduțul” de pișcoturi de șampanie în picioare sprijinit de peretele formei. Plasați blatul rotund la bază.
Reveniți la cremă atunci când aceasta s-a răcit. Bateți spumă tare frișca și adăugați în ea treptat din compoziția de mai sus, amestecând la viteză mică ca să se încorporeze complet. Turnați în forma de tort tapetată cu blat și pișcoturi, nivelați și dați la rece câteva ore sau peste noapte.
Puneți peste crema închegată mixul de fructe din abundență pentru un aspect apetisant.
Rețete asemănătoare
Tort
Tort
Tort