Se unge baza formelor de copt cu grăsime și se tapetează cu hârtie de copt. Se preîncălzește cuptorul.
Blatul pentru forma de copt cu diametrul de 30 de cm
Untul se topește și se lasă să se răcească.
Ouăle se pun într-un vas de mixare și se bat spumă circa 1 minut cu mixerul cu paletele de batere. Sub batere continuă se presară treptat (în circa 1 minut) zahărul, apoi se continuă baterea încă 2 minute. Se amestecă făina cu amidonul Gustin și se încorporează, scurt, în spumă, la viteză mică. Se încorporează scurt, untul.
Aluatul se pune în forma de copt și se nivelează. Se introduce forma de copt în cuptor și se coace.
Se desprinde și se îndepărtează marginea formei de copt. Blatul se răstoarnă pe un grătar de bucătărie tapetat cu hârtie de copt și se lasă să se răcească.
Poziție grătar: în partea de jos
Durată de coacere: 40 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Blaturile pentru formele de copt cu diametrul de 24 respectiv 18 cm
Untul se topește și se lasă să se răcească.
Ouăle se pun într-un vas de mixare și se bat spumă circa 1 minut cu mixerul cu paletele de batere. Sub batere continuă se presară treptat (în circa 1 minut) zahărul, apoi se continuă baterea încă 2 minute. Se amestecă făina cu amidonul Gustin și se încorporează, scurt, în spumă, la viteză mică. Se încorporează scurt, untul. Aproape jumătate din cantitatea de aluat astfel obținută se pune în forma cu diametrul de 18 cm și se nivelează, iar restul de aluat se pune în forma cu diametrul de 24 de cm și se nivelează.
Formele de copt se introduc împreună în cuptor și se coc.
Se desprind și se îndepărtează marginile formelor de copt. Blaturile se răstoarnă pe câte un grătar de bucătărie tapetat cu hârtie de copt și se lasă să se răcească.
Poziție grătar: în partea de jos
Durată de coacere: 40 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Blatul mic, cu diametrul de 18 cm se taie transversal de 3 ori pentru a obține 4 rondele, iar celelalte două blaturi se taie transversal de 2 ori pentru a obține câte 3 rondele.
Blaturile cu diametrul de 30 și de 18 cm
Rondelele superioare din blaturile de 30 cm, respectiv 18 cm se așază cu partea superioară în jos, fiecare pe câte un platou de tort. Se înconjoară cu câte un inel de tort uns sau cu marginea formei de copt (curățată în prealabil) și unsă.
Se taie câte o bucată de circa 1 m, respectiv 50 cm de hârtie de copt. Fiecare bucată se pliază longitudinal de 3 ori și astfel pliată se lipește și se fixează cu cleme de birou pe marginea formelor de copt, sub forma unor înălțătoare - bucata mai lungă pe forma de 30 cm, iar cea scurtă pe forma de 18 cm.
Blatul cu diametrul de 24 cm
Rondeaua superioară a blatului mijlociu (cu diametrul de 24 cm) se așază cu fața superioară în jos pe un platou de tort. Se înconjoară cu un inel de tort sau cu marginea formei de tort (curățată în prealabil).
Gelatina se înmoaie conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Căpșunile se spală și se curăță. Câteva căpșuni se taie jumătăți, pe înălțime și cu suprafața tăiată spre exterior se aranjează pe marginea inelului de tort. Restul căpșunilor se distribuie peste blat.
Smântâna pentru frișcă se bate spumă tare. Se amestecă laolaltă brânza Mascarpone, zeama de lămâie, zahărul pudră, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie Finesse.
Gelatina se dizolvă conform indicațiilor de pe ambalaj. Se adaugă mai întâi cca 3 linguri din crema de Mascarpone în gelatina dizolvată și se amestecă bine. Apoi gelatina se încorporează în restul de cremă de Mascarpone. La final se încorporează frișca spumă.
Se toarnă o parte din crema astfel obținută peste căpșuni, doar în cantitatea necesară pentru a acoperi complet căpșunile. Se așază rondeaua mijlocie de blat și se acoperă cu restul de cremă. Se acoperă cu rondeaua superioară de blat așezată cu partea tăiată în sus. Se apasă puțin. Se lasă minim 3 ore la rece, în frigider, ideal peste noapte.
Gelatina se înmoaie conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Căpșunile se spală, se curăță și se taie cubulețe. Smântâna pentru frișcă se bate spumă tare. Se amestecă laolaltă brânza Mascarpone, zeama de lămâie, zahărul pudră, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie Finesse.
Gelatina se dizolvă conform indicațiilor de pe ambalaj. Se adaugă mai întâi cca 3 linguri din crema de Mascarpone în gelatina dizolvată și se amestecă bine. Apoi gelatina se încorporează în restul de cremă de Mascarpone. Se încorporează mai întâi căpșunile și apoi frișca spumă în compoziție. Jumătate din cantitatea de cremă se întinde peste foaie inferioară de blat, se acoperă cu foaia mijlocie peste care se întinde restul de cremă. Se acoperă la sfârșit cu foaia superioară de blat așezată cu partea tăiată în sus. Se lasă minim 3 ore la rece, în frigider, ideal peste noapte.
Gelatina se înmoaie conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Căpșunile se spală, se curăță și se taie în jumătăți pe înălțime. Smântâna pentru frișcă se bate spumă tare. Se amestecă laolaltă brânza Mascarpone, zeama de lămâie, zahărul pudră și zahărul vanilat.
Gelatina se dizolvă conform indicațiilor de pe ambalaj. Se adaugă mai întâi cca 3 linguri din crema de Mascarpone în gelatina dizolvată și se amestecă bine. Apoi gelatina se încorporează în restul de cremă de Mascarpone. La final se încorporează frișca spumă. Se unge cu o lingură de gem de căpșuni foaia inferioară de blat, apoi se toarnă cca o treime din cantitatea de cremă. Se acoperă cu a doua foaie de blat. Se aranjează jumătățile de căpșuni cu suprafața tăiată spre exterior pe marginea inelului de tort. Se toarnă atâta cremă cât să acopere complet căpșunile. Se așază a treia foaie de blat, se unge cu cca 1 lingură de gem și se acoperă cu restul de cremă. La final se așază foaia superioară de blat orientată cu partea tăiată în sus. Se apasă puțin. Se lasă minim 3 ore la rece, în frigider, ideal peste noapte.
Se desprind și se îndepărtează marginile (inele de tort sau marginile formelor de copt și fâșiile de hârtie de copt). Tortul mare se așază pe un platou de tort. Tortul mijlociu și apoi cel mic, unul peste altul, se așază deasupra tortului mare.
Căpșunile se spală și se curăță. Două treimi din cantitatea de căpșuni se taie în jumătăți pe înălțime și se aranjează sub forma unui inel, peste tortul mare, de jur împrejurul tortului mijlociu. Restul de căpșuni se taie în sferturi și se așază sub forma unui inel, peste tortul mijlociu, de jur împrejurul tortului mic.
Pentru decor se pot adăuga boboci de trandafiri sau de bujori.
Rețete asemănătoare
Tort
Tort