Fondantul alb se frământă cu întăritorul de frișcă, apoi se împarte în 2 porții egale. Una dintre porții se păstrează pentru fondantul alb.
Cealaltă parte se împarte iar în 3 porții egale.
O parte din acest fondant se colorează cu colorantul galben și roșu până când acesta devine portocaliu, apoi se modelează nasul omului de zăpadă.
A doua parte se colorează cu colorant negru. Se întinde fondantul negru într-o foaie cu grosimea de 5 mm din care se decupează baza pălăriei. Din restul de fondant negru se decupează o fâșie lungă (66 x 5 cm). Se modelează într-o formă cilindrică și se lipește de baza pălăriei cu puțină apă. Se modelează ochii și gura omului de zăpadă.
Folosind pudră de cacao, se colorează în maro restul de fondant și se modelează brațele omului de zăpadă. Se înfige câte o scobitoare din lemn în partea de jos a fiecărui braț.
Se lasă toate bucățile de fondant să se usuce, la temperatura camerei, timp de cel puțin 24 de ore. Fondantul rămas se păstrează într-un recipient etanș.
Se preîncălzește cuptorul (electric cu încălzire sus-jos la 180°C). Se tapetează cu hârtie de copt baza formelor de copt.
Se curăță merele de coajă și se taie cubulețe cu latura de cca 1 cm.
Cu mixerul cu paletele de batere, se freacă spumă untul împreună cu zahărul și cu sarea. Se încorporează pe rând ouăle, câte unul odată.
Într-un al doilea bol se amestecă făina, amidonul, alunele, praful de copt și scorțișoara. În untul frecat, se încorporează treptat amestecul de făină și sucul de mere, alternând între acestea. Se continuă baterea până ce se obține o compoziție legată, omogenă.
Compoziția se repartizează egal în cele două forme de copt și se coace circa 40 de minute. Se scot formele din cuptor și se lasă să se răcească complet. Apoi se scot blaturile din formele de copt și se îndepărtează hârtia de copt. Fiecare blat se taie în două, transversal, astfel încât se vor obține 4 straturi de blat.
Poziție grătar: central
Durată de coacere: 40 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Se curăță de coajă merele și se răzuiesc fin. Folosind șervețele de hârtie, se storc de suc și se lasă apoi deoparte, la îndemână. Se amestecă laolaltă zahărul pudră, întăritorul de frișcă, scorțișoara și zahărul vanilinat. Cu mixerul se freacă brânza mascarpone până ce devine cremoasă, apoi se încorporează treptat smântâna. Când începe să se întărească, se încorporează încet amestecul de zahăr și se bate în continuare până ce se întărește. La final se încorporează merele răzuite.
Se așază una din foile inferioare de blat pe un platou de tort și se acoperă cu un strat de cremă. Se acoperă cu următoarea foaie de blat și se întinde un nou strat de cremă. Se acoperă cu a treia foaie de blat și se întinde un ultim strat de cremă. La final se acoperă cu ultima foaie de blat, apoi tortul se pune în frigider.
Între timp se prepară crema de acoperire (glazura). Folosind mixerul, se freacă spumă untul împreună cu zahărul pudră și extractul de vanilie. Crema astfel obținută se întinde peste tort, în așa fel încât să fie acoperit integral cu cremă.
Se pune tortul înapoi în frigider.
Pe o suprafață de lucru tapetată cu făină se întinde fondantul într-o foaie subțire. Se acoperă tortul cu această foaie de fondant și se netezește cu paleta de netezire a fondantului. Se taie și se îndepărtează orice surplus de fondat de la baza tortului. Cu puțină apă se lipesc apoi ochii, nasul, gura și pălăria preparate anterior.
Se colorează fondantul rămas din resturi în albastru deschis și se întinde într-o foaie cu grosimea de 2 mm. Se decupează o bandă de circa 22 x 1 cm cu care se va înconjura pălăria. Se lipește cu puțină apă.
Restul de fondant albastru se frământă și se întinde într-o foaie cu grosimea de cca 3 mm din care se decupează fularul omului de zăpadă (80 x 5 cm) care se așază de jur împrejurul tortului. Capetele fularului se crestează pe o adâncime de cca 3 cm, la distanța de cca 1 mm pentru a se forma ciucurii eșarfei. La final se înfig pe laterale brațele omului de zăpadă.
Rețete asemănătoare
Tort