Gălbenușurile se amestecă energic cu zahărul până se îngroașă, ca o smântână, după care se adaugă făina. Albușurile și sarea se bat cu mixerul spumă până se întăresc, apoi se încorporează în compoziția de gălbenușuri.
Se împarte amestecul obținut în părţi egale, în funcție de câte blaturi doriți să obțineți (30x20 cm sau 2x26 cm).
Durată de coacere: 8 - 10 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 200 °C
Se pun împreună zahărul, apa și zeama de lămâie într-un vas, la foc mediu, amestecând până când zahărul se topește. Din acel moment, fierbeţi aproximativ 10 minute, amestecând din când în când, sau până ce amestecul capătă o culoare arămie. Când siropul a ajuns la culoarea dorită, adăugaţi untul, luaţi de pe foc pentru a amesteca, iar după ce se omogenizează, completaţi cu cele 4 linguri de smântână pentru frișcă. Mai fierbeţi aproximativ un minut, amestecând constant, apoi lăsaţi să se răcească puţin.
Când amestecul este călduț, îl turnaţi peste nucile mărunțite, apoi ungeţi blaturile de tort cu un strat din crema pralinată obținută (exceptând blatul care va fi deasupra).
Tăiaţi ciocolata mărunt, topiţi pe bain-marie, apoi lăsaţi la răcit.
Între timp, mixaţi untul un minut, până se deschide la culoare, apoi începeţi să adăugaţi zahărul pudră, câte o lingură, pe rând. După omogenizarea zahărului, mixaţi la viteză mare, timp de 5 minute. Adaugaţi laptele, câte o lingură, pe rând. Când ciocolata topită a ajuns la temperatura camerei (pentru a nu topi untul din cremă), o adaugaţi peste crema de unt și mixaţi, crescând treptat viteza. Adăugaţi și esența de rom, apoi treceţi la montarea tortului.
Decorăm tortul folosind Fluturași dulci, Biluțe dulci şi bezele.
Rețete asemănătoare
Tort
Tort
Tort
Preparare:60 12 felii