Într-un vas se amestecă cu grijă făina de secară și făina de grâu cu drojdia și cu maiaua. Se adaugă restul ingredientelor, apoi se amestecă toate cu mixerul (cu paletele de frământare) la început scurt la viteză mică, apoi 5 minute la viteza maximă până ce se obține un aluat omogen. Aluatul se presară cu puțină făină, se acoperă şi se lasă într-un loc călduț până ce își mărește vizibil volumul.
Se tapetează tava cu hârtie de copt.
Se preîncălzește cuptorul.
Aluatul se răstoarnă pe o suprafață de lucru tapetată cu făină și se modelează sub forma unui rulou.
Ruloul se prinde de capete și se răsucește de mai multe ori, căpătând astfel o formă de ”rădăcină”. Astfel modelat se așază în tava de copt. Se acoperă din nou și se lasă la dospit într-un loc călduț până ce își mărește vizibil volumul.
Se introduce în cuptor și se coace în partea de mijloc a cuptorului.
Poziție grătar: central
Durată de coacere: 25 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 210 °C
Franzela răsucită se lasă pe un grătar de bucătărie să se răcească.
Rețete asemănătoare
Pâine
Pâine
Pâine