Într-un vas se amestecă cu grijă făina de secară și făina de grâu cu drojdia și cu maiaua. Se adaugă restul ingredientelor, apoi se amestecă cu mixerul (cu paletele de frământare) la început scurt, la viteză mică, apoi 5 minute la viteza maximă până se obține un aluat omogen. Aluatul acoperit se lasă într-un loc călduț până ce își mărește vizibil volumul. Se tapetează tava cu hârtie de copt.
Aluatul se presară cu puțină făină, se scoate din vas și pe o suprafață ușor tapetată cu făină se mai frământă o dată.
Aluatului i se dă forma unui rulou care se taie în circa 8 bucăți egale. Din fiecare bucată se formează o bilă care se presară cu puțină făină și se întinde într-o foaie de aluat cu dimensiunea de 15 x 10 cm. Foile de aluat astfel formate se așază în tava de copt unde se lasă din nou la dospit până ce își măresc vizibil volumul. Se preîncălzește cuptorul.
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Temperatură cuptor cu convecție: 160 °C
Dovleacul se spală, se taie felii, se scot semințele, apoi se taie în feliuțe cu grosimea de cca 0,5 cm. Brânza se taie mărunt. Smântâna se întinde uniform peste foile de aluat. Se așază feliuțele de dovleac, șuncă și bucățile de brânză. Se introduc în cuptor și se coc în treimea inferioară a cuptorului.
Poziție grătar: în partea de jos
Durată de coacere: despre 35 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: despre 180 °C
Ceapa verde se spală, se taie rondele și se presară peste lipii. După dorință se poate presăra puțin piper. Se servesc imediat.
Rețete asemănătoare
Pâine
Pâine
Pâine