Într-un vas pentru mixer se amestecă cu grijă făina de secară și făina de grâu cu drojdia și cu maiaua. Se adaugă restul ingredientelor (inclusiv semințele), apoi se amestecă toate cu mixerul (cu paletele de frământare), la început scurt, la viteză mică, apoi 5 minute la viteza maximă până ce se obține un aluat omogen. Aluatul acoperit se lasă într-un loc călduț până ce își mărește vizibil volumul (45 min).
Se unge forma de copt. Aluatul se mai frământă o dată pe o suprafață de lucru ușor tapetată cu făină. Aluatul se modelează mai întâi sub forma unei bile, apoi sub forma unui rulou.
Acesta se așază în forma de copt și, acoperit, se lasă într-un loc călduț până ce își mărește vizibil volumul (15 min). Se preîncălzește cuptorul.
Aluatul se unge cu apă și se presară cu semințe de in. Se introduce apoi forma de copt în cuptor și se coace în treimea inferioară a cuptorului.
Poziție grătar: în partea de jos
Durată de coacere: 50 Minute
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Pâinea se desprinde din forma de copt, apoi se lasă pe un grătar de bucătărie să se răcească.
Rețete asemănătoare
Pâine
Pâine
Pâine