Într-un vas, se amestecă cu grijă ambele tipuri de făină cu maiaua și cu drojdia. Se adaugă restul ingredientelor și se mixează, cu paletele de frământare, la început scurt la viteză mică, apoi la viteză maximă cca 5 minute până se obține un aluat omogen.
Se lasă aluatul să crească într-un loc călduț până când își mărește vizibil volumul (aprox 50 min). Se tapetează tava de copt cu hârtie de copt și se preîncălzește cuptorul.
Temperatură cuptor cu căldură sus și jos: 180 °C
Pe o suprafață de lucru tapetată cu făină se frământă scurt aluatul, apoi i se dă o formă de franzelă rotunjită (cu diametrul de cca 15 cm) care se așază în tava de copt. Se acoperă și se lasă din nou să crească într-un loc călduț până când aluatul își mărește vizibil volumul (30 min). Franzela se unge cu puțină apă și se presară cu făină. Se crestează în cruce pe o adâncime de circa 1 cm, apoi se coace.
Poziție grătar: în partea de jos
Pâinea se lasă pe un grătar de bucătărie să se răcească.
Ulterior, poate fi congelată.
Rețete asemănătoare
Pâine
Pâine